Baltichov är klara för kval till division 1

Denny Bågenholm 2023-03-19

Gabriel Gegerfeldt blir bästa målskytt men är inte nöjd med lagets insats mot Örgryte.
Bild:Tommy Holl / Arkivbild

SPORT | Säsongens sista seriematch skulle avgöra Lerumslagets fortsatta öde. En seger och Baltichov var klara för minst kvalspel till division ett. Förlust och man var beroende av övriga resultat. Bortalaget Örgryte IS var i motsatt läge för att undvika kval nedåt.

Senast lagen möttes i Lundenhallen vann Baltichov med 24-21 men det var inte ett hemmalag som var säkra på seger innan match.
– Örgryte är ett svårspelat lag med många duktiga spelare som spelat högt upp i seriesystemet, så det kan bli riktigt tufft, sa Sebastian Martinez innan matchen.

Och tufft blev det. Redan tidigt är det rörigt i hemmalaget och ett motiverat bortalag kan ta ledningen  med 7-3 efter en kvart. Då har Baltichov redan dragit på sig två utvisningar och det känns stressat. Baltichov går hårt på sin förstauppställning och det kommer straffa sig i slutet på matchen när laget jagar för att gå ikapp. Första halvleken avslutas som den började. Det slarvas en hel del av hemmalaget och det märks att det är viktigt att vinna. Lika viktigt är det för bortalaget Örgryte som inte vill hamna i kval nedåt. Örgrytes målvakt Victor Larsson är den som verkligen har kopplat på vinnarskallen och är omutbar i mål med runt 40 procent räddningar under matchen. I paus är det underläge med 8-13 och det krävs rejält med peppning i omklädningsrummet inför andra halvlek.

Baltichov kommer ut med större energi men Victor Larsson fortsätter rädda frilägen och avståndet mellan lagen håller i sig. Baltichov är aldrig närmare än fem bollar och Örgryte kan hålla undan komfortabelt och vinna matchen med 29-24. De sista fem minutrarna ligger det största fokuset på Önnerediterrnas bortamatch mot Backa i Lundbystrand, för om Backa vinner blir det kval för Baltichov.
Oväntat vinner Backa den matchen med 31-28 och kvalplatsen är säkrad, men några större glädjescener bjuder inte Baltichovs spelare på.

Gabriel Gegerfeldt blir bästa spelare med sina sex mål, men är inte speciellt glad efter matchen.
– Just nu känns det skit, men det kommer bli bättre. Ska bli intressant och se om vi har det som krävs för att gå upp i division 1.

Ni hade det det tufft idag, vad är det som brister?
– De spelar väldigt långsamt och disciplinerat och det passar oss dåligt, vi är oftast bättre mot lag som springer mer.

Din egen insats idag, hur var den?
– Jag bränner för mycket i början, sen blir det bättre. Men det är ändå segt för vi torskar och då är det svårt att känna glädje, säger Gabriel efter matchen.