Störande måsar – vems är ansvaret och vad kan man göra?


Aron Mikael Sik 2024-04-21

Störande fåglar kan vara ett återkommande problem. Det är upp till fastighetsägaren att vidta åtgärder för måsar som skitar ner, för oväsen och innebär en olägenhet för boende.
Bild:Matilda Falk
Störande fåglar kan vara ett återkommande problem. Det är upp till fastighetsägaren att vidta åtgärder för måsar som skitar ner, för oväsen och innebär en olägenhet för boende.

LERUM | Bostadsrättsföreningen Syrengården i närheten av Bagges torg har återkommande problem med måsar under senvåren och sommarmånaderna. De skitar ner, för oväsen och går emellanåt till attack mot boende i området.

– Vi har gjort det vi kan, nu undrar vi vad kommunen kan göra, säger Britt-Inger Fagefors, boende i föreningen.


 

Måsbeståndet i Lerums kommun verkar av allt att döma inte minska. I Lerums centrum har ett flertal bostadsrättsföreningar rapporterat om återkommande problem med måsar under sommarmånaderna. De skitar ner, bokstavligt talat, för oväsen på alla möjliga timmar under dygnet och kan även vara aggressiva om de har avkommor i närheten som behöver skydd.

– Det är ett återkommande problem för oss varje år, det blir inte bättre, snarare tvärtom. Det verkar som att måsbeståndet bara tilltar för varje år som går. Vi bor precis i närheten av Bagges torg och där finns det kanske rester av fika eller mat på marken, som lockar hit dem, men vet inte varför det är så många just här, säger Britt-Inger.

Det är miljöenheten som tar emot klagomål på fåglar som stör och skräpar ner i bostadsområden inom kommunens gränser. Oväsen och fågelspillning kan bedömas som en olägenhet och miljöenheten gör en unik bedömning i varje enskilt fall. Felix Englund Örn är miljöassistent och menar att ansvaret oftast hamnar på fastighetsägaren i fråga.

– Det finns metoder för att fågelsäkra sin fastighet. Men miljöenheten utför inte det åt folk, utan det måste fastighetsägaren ordna med själv. Det är inte alltid så lätt och kan ju vara kostsamt att hitta en effektiv väg framåt då fåglar är vilda djur som rör sig fritt och kan kräva en mångsidig lösning på att få bukt med, säger han.

Vad som krävs för att kommunen ska ta över ansvaret för problematiken kan Felix inte svara på. Han hänvisar till det informationsbrev som miljöenheten gått ut med till boende i området. Brevet innehåller tips på lämpliga åtgärder men Britt-Inger menar att föreningen redan vidtagit de åtgärderna utan större resultat, man har även anlitat en firma som sysslar med skadedjurssanering.

– Vad jag förstår så ska man försöka störa och driva bort måsarna, främst genom att ta bort fågelbo eller förhindra att de bygger bo på vårt hustak. Jag vet inte mer vad man kan göra för att förhindra att de häckar eller bosätter sig där, kommunen tipsar om snubbeltråd, klisterremsor och nät, säger hon.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.