Lyckat vänortsprojekt i Gambia fyller 45 år


Matilda Falk 2024-04-25

Initiativen fortsätter i byn Kartong. Anna Nilsson har nyligen samlat in pengar till solceller som ska skänkas till byns skola. Projektet har redan samlat in 30 000 kronor och kommer möjliggöra undervisning på kvällstid.
Bild:Anna Nilsson
Initiativen fortsätter i byn Kartong. Anna Nilsson har nyligen samlat in pengar till solceller som ska skänkas till byns skola. Projektet har redan samlat in 30 000 kronor och kommer möjliggöra undervisning på kvällstid.

ALINGSÅS | I 45 år har eldsjälar från Alingsås bidragit till ett bättre liv för människor i den lilla byn Kartong i Gambia. Nu firar vänortsprojektet milstolpen och Anna Nilsson, som har varit med från start, berättar om flera fantastiska livsöden:

– Nicholas, som idag arbetar med dator- och telekommunikation, skulle egentligen fått sluta skolan när hans ena förälder dog och de inte hade råd med terminsavgiften.


 

I det ljusa vardagsrummet hemma hos Margareta Widerholm lyser vårsolen in genom fönstren. Utanför har ett klassiskt vårväder överrumplat Alingsås med flera centimeter snö. Margareta, som nyss är hemkommen från en av sina resor till Kartong i Gambia, drömmer sig tillbaka till värmen. Där har hon sedan tio år en liten lägenhet:

– Den har en spoltoalett, dusch och ett kylskåp. Där lever jag ett bekvämt, men ytterst enkelt liv, berättar Margareta.

I soffan bredvid sitter Anna Nilsson, som även hon reser ner till byn med jämna mellanrum. Det har blivit som ett andra hem för de bägge kvinnorna.

– Det är svårt att inte bli förälskad i Gambia. Det är ett väldigt levnadsglatt och generöst folk, säger Anna.

Projektet tog sin början 1979 efter att Anna Nilsson läst boken ”Framtiden i våra händer” av norrmannen Erik Dammann. Anna inspirerades av tron att även privatpersoner kan påverka världen till en bättre plats.

– Den handlade om solidarisk livsstil och en rättvisare fördelning. Vi blev en grupp på fem personer som tyckte att detta var spännande och vi funderade på vad vi kunde göra för att förändra. Då var en vänort ett exempel, berättar Anna.

Till en början sponsrade gruppen två lärarlöner i två byskolor med 400 kronor per månad. I samband med detta startades även en fadderverksamhet och därefter besökte Anna byn och bodde där en vinter med sin yngsta dotter:

– Jag kände att det var oerhört angeläget att visa våra barn att vi har det väldigt bra. Men också ge dem hopp för framtiden genom att visa att man kan vara med och förändra för någon annan som inte har det lika bra.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.