Usel start förstörde nästan festen

Denny Bågenholm 2024-03-26

Kommer lagkapten Johan Nilsson lyckas leda sitt Alingsås förbi kvrasfinalspelet som börjar inom kort.
Bild:Tommy Holl

SPORT | Slutspelsklara Alingsås skulle åka och vässa formen i Lund där hemmalaget Lugi slogs för att inte ramla ur Handbollsligan. Mikael Franzén hade målsättningen klar. “Jag vill hjälpa Jerry i Aranäs och se till att vi hamnar så högt upp som möjligt i serien”

Efter att Alingsås blivit klara för slutspel ville Mikael Franzén avsluta serien lika desperat som när man säkrade slutspelsplatsen. Vilket lag Alingsås skulle möta i en kvartsfinal var inget han hade fokus på då. Efter 55 minuter mot ett av seriens sämsta hemmalag borde han nog vara lite orolig, för hade inte Jacob Lundahl satt sista skottet i sista sekunden hade förlusten varit ett faktum.

Årets Alingsås är svåra att förstå sig på, hemma spelar man med fokus och huvudet är inställt på seger. Se bara på den senaste hemmamatchen och segern mot Malmö. På bortaplan har man samma huvud under armen och det är inte mycket som går rätt väg.

Det stod 3-9 efter tio minuter och det var slarviga anfall, osynligt försvar och inga räddningar, vilket kanske inte är så lätt när Lugi har hela målet att skjuta på. Johan Nilsson har tidigt ett par tekniska fel och utan att skämta om manliga genitalier så gör Lugis André Pung Tuzov som han vill. Den norska skytten får göra 15 mål i matchen utan att Alingsås har något sätt att stoppa honom på.

Franzéns första timeout kommer efter fem minuter. Hans andra efter 14 minuter och underläge 5-12 och det är flackande blickar och det lyser osäkerhet om bortalaget. Nu vet ju de flesta Alingsåsare att de blåvita aldrig ger upp och att Mikael Franzén är proffs på att hitta tillbaka i matcher som känns körda, så även igår.

De som ska leda laget börjar leda laget, Benjamin Helander gör 7-13 med knappa kvarten kvar av första halvlek och firma Nilsson 6 mål, Helander 9 mål, Granlund 6 mål, och Regen 6 mål, tar laget tillbaka in i matchen och det skiljer fem mål i paus, 15-20. Där Tuzov fick prickskjuta in sista målet mellan benen på Alingsås målvakt. Alingsås är inte riktigt nära men det finns ändå lite hopp inför andra halvlek.

– Vi är för dåliga bakåt, vi släpper in för många mål. Tuzov har bra skytte och Månsson får vrida och vända. Vi måste bli mer fysiska, säger Benjamin Helander i paus till handbollsligan.live

Lugi känner sig säkra under inledningen på andra halvlek men Alingsås kommer sakta, sakta lite närmare. Först skiljer det fyra mål, sedan tre, med fem minuter kvar sätter lagkapten Johan Nilsson 31-32. Lugi drar ifrån igen till tre bollar och Franzén tar sin sista timeout med tre minuter kvar.

Med två minuter kvar står det 33-34 samtidigt som Aranäs leder mot Eskilstuna Guif på bortaplan. Axel Månsson sätter 35-33 med 28.30 på klockan, och Lugi är fortfarande en poäng före Aranäs i botten.

Sista minuten blir gastkramande. Straffkast för Alingsås som Benjamin Helander sätter, 35-34. Lugi tar en timeout med 40 sekunder kvar. 25 sekunder kvar och Lugi blir avblåst för passivt spel och Alingsås kan kontra. Fredrik Hellgren friställer Jacob Lundahl som inte missar på linjen med en sekund kvar. Oavgjort och Alingsås är på en sjundeplats i tabellen på 27 poäng, på samma poäng som HK Malmö.

Det krävs seger i sista matchen hemma mot Amo, samtidigt som Önnered inte tar poäng borta mot Ystad för att undvika Sävehof och Hammarby i en kvartsfinal där både Sävehof och Hammarby har hemmaplansfördel. Något som Mikael Franzén nog bör göra allt för att undvika.

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.