SM-guld till FBC Lerums Sandra Hawerman

Jonas Bengtsson 2024-04-27

Sandra Hawerman, fostrad i FBC Lerum, vann under lördagen SM-guld i innebandy.
Bild:Jonas Bengtsson

Thorengruppen firar ett av sina sex mål under SM-finalvinsten mot Pixbo på Friends Arena.
Bild:AC Kårhag

SPORT | Thorengruppen vann under lördagseftermiddagen sitt femte raka SM-guld. För Sandra Hawerman från Lerum var det hennes första.

– En sjukt häftig upplevelse alltså, säger Hawerman till Lokalpressen.

Regerande mästarna Thorengruppen höll i taktpinnen finalmatchen igenom mot Pixbo. Efter den första perioden var ställningen 2–0 till Umeålaget inför storpubliken i Friends arena. Målskyttar var Cajsa Alm och Veera Kauppi. Härrydalaget kom dock tillbaka i den andra perioden när Pixbo och Eliska Krupnova utnyttjade en försvarstabbe och det skiljde ett må mellan lagen inför sista akten.

Målsnålt dittills alltså, men Thorengruppen kunde tidigt rycka ifrån i period tre genom två tidiga mål av måldrottningarna Emelie Wibron och Maja Viström. 4–1, och med cirka åtta minuter kvar chansade Pixbo genom att ta ut målvakten och spela med en spelare mer på planen. En listig taktik från "Rävarna" som skakade "Thoren" - och gav den månghövdade Pixboklacken nytt hopp.

För Eliska Krupnova och Emma Stenberg gjorde två mål på 1,5 minut och med fyra minuter kvar hade Umeåledningen krympt till 4–3. Pixbo tryckte på med samma taktik och hade vittring på en kvittering, men med fenomenala målvakten Lara Heini på avbytarbänken vaskade till slut laget från björkarnas stad fram en chans och kunde sätta 5–3 i tom bur. Med åtta sekunder kvar satte Cajsa Alm spiken i kistan till 6–3 och det blev istället Pixbo som fick agera "hängbjörkar" när det gröna och glada gänget fick fira ännu ett SM-guld. Det femte på raken om man räknar in den tiden då Thorengruppen hette Iksu.

I januari bytte FBC Lerum-fostrade Sandra Hawerman klubb från Warberg till Thorengruppen – ett val hon inte direkt ångrade med guldhatten på i den mixade intervjuzonen efteråt.

– Det var ju just det här man hade i sikte. Sen att det blev en hel trippel är ju helt fantastiskt. Jag har otroligt bra innebandyspelare runt mig varje dag på träning så de förtjänar det bästa.

Hur mår du nu?

– Jag mår väldigt bra (skratt). Precis nu när jag landade lite här med dig så tog jag ett djupt andetag och försökte förstå vart jag var någonstans. En sjukt häftig upplevelse alltså. Nästan svårt att beskriva, säger Hawerman som kommer från Aspenäs i Lerum.

Hur ser du på själva matchen?

– Jag tycker faktiskt inte det kändes riktigt som att Pixbo kom upp i nivå. De var ganska bleka. Sen så gör de ju två mål där snyggt i 6 mot 5 som gör att det ändå blir lite spänning. Men det kändes ändå som att vi hade det under kontroll större delen av matchen.

Vad tycker du avgör?

– Att vi är mer effektiva och sätter våra lägen som vi får. De har ju några lägen med men är inte riktigt där.

Vad är det som gör det här laget så bra?

– Den tiden de lägger ner. Varje träning, varje minut. Sättet man tar hand om varandra som ett lag. Vill hela tiden göra varandra bättre tillsammans med en stab som utvecklar spelare på ett väldigt bra sätt.