Slog svenska mästarna efter en galen vändning

Denny Bågenholm 2022-12-27

Pontus Brolin blir bästa målskytt i toppmatchen mot Ystad med 8 mål.
Bild:Tommy Holl

SPORT | Det bjöds på handbollsfest i Partille Arena då lite drygt 2200 åskådare samlades för att se annandagshandboll. Underhållningen gick inte att klaga på, Sävehofs herrar segrade efter dramatik med 29-26 över Ystad och damlaget bjöd in Lugi till likaläge innan man gasade på och vann med 30-23.

– Superkul att vinna med inramningen sa matchens bästa spelare Fridas Rosell.

Redan vid lunchtid var det avkast mellan tvåan Sävehof och trean, förra årets svenska mästare Ystad. Sebastian Karlsson såg till att Sävehof gick upp i ledning efter sju minuter. Under resten av halvleken följer lagen varandra och det är helt jämnt efter 23 minuter, 23-23 då Sebastian Karlsson gör ett till av sina fem mål i första halvlek. Därefter tog Ystad över taktpinnen och gör tre snabba mål, i paus är det 13-16.

I andra halvlek sätter hemmalaget två snabba mål genom Sebastian Spante och Pontus Brolin, då är avståndet mellan lagen endast ett mål. Därefter tappar Sävehof momentum och Ystad tillåts att dra ifrån, när klockan står på 43 minuter är ställningen 18-23. Trots detta ingen timeout eller någon större stress hos Michael och Linus på hemmabänken.

Nu händer något som inte är helt ovanligt i handboll men alltid lika skönt att beskåda om man håller på laget som vänder matchen. Från 18-23 tar det tolv minuter innan Ystad gör nästa mål, samtidigt räddar Simon Möller det mesta (40 procent räddningar) och Pontus Brolin gör mål efter mål (8 totalt), då har Sävehof gjort åtta mål och är i ledning med 26-23 och Ystad är ett slaget lag. Matchen slutar 29-26 till hemmalagets och publikens stora glädje.

Damerna leder serien utan poängtapp och Lugi har haft det oerhört tufft med bara sex poäng på tio matcher. Sävehof inledde matchen med snabbt spel och hade 8-3 efter 10 minuter, där Frida Rosell stod för hälften av målskörden. Sävehofs tempo sänks något i slutet på halvleken och man bjuder in Lugi i matchen, i paus står det 15-12 på jumbotronen.

I början på andra halvlek vill Lugi vara med i matchen igen samtidigt som hemmalaget fortsätter blanda och ge. Efter 38 minuter är Lugi ikapp och Jesper Östlund begär timeout. Laget samlar sig och gör fem raka mål, då står det 21-16 med en kvart kvar av matchen. Lugi orkar inte kämpa sig tillbaka in i matchen utan Sävehof vinner komfortabelt med 30-23.

Frida Rosell blev bästa spelare och hon hade gjort fem mål innan en kvart var spelad, efter matchen var hon nöjd med sin och lagets prestation.
– Det var med nöd och näppe för alla målen gick in med minsta möjliga marginal, så jag är glad över att det blev mål. Jag hade lite tur idag, säger hon.