Sävehof kvitterade mot Skara

Denny Bågenholm 2024-05-08

Laura Jensen lämnar Sävehof efter säsongen och återvänder hem till Danmark, men först vill hon vinna ett nytt SM-guld. Mot Skara stod hon för fyra mål i matchen som Sävehof vann med 26-24.
Bild:Tommy Holl

SPORT | Uddamålsförlust senast i Partille byttes mot en tvåmålsseger på bortaplan, när Sävehof vann med 26-24 mot Skara och utjämnade semifinalserien till 1-1 i matcher. Efter att Sävehof haft ledningen med 10-4 i inledningen av matchen kom man undan med blotta förskräckelsen.

Sävehof inleder klart bäst där anfallet styrs av trion Thea Stankiewicz, Nina Koppang och Laura Jensen. När Koppang trycker upp bollen i krysset fram till 11-5 efter en kvart känns Sävehof bättre på alla positioner. Där inte ens slutspelets målvaktsstjärna, den tidigare Sävehofspelaren Isabella Mouratidou får tag i några bollar för Skara. Stina Wiksfors sätter 12-6 med drygt 12 minuter kvar och då liknar det den förra matchen i Skara som man vann med 35-22 i november.

Där och då blir Sävehof som förhäxade och minnet från säsongens tidigare svackor återkommer. Det slarvas ordentligt och de tidigare så säkra skyttarna missar det mesta. Skara hugger som en kobra. På fem minuter gör hemmalaget fem raka mål och innan Jesper Östlund hinner kasta in timeoutkortet står det 12-11. Det slutar något bättre och Sävehof kan gå till pausvila med en tvåmålsledning 14-12.

Statistiskt har Skara två segrar mot Sävehof på 21 försök sedan 2016 och de har kommit i år i Partille Arena. Litar man på statistiken så har Sävehof aldrig förlorat i Skara. Fast det var ytterst nära första lagets första förlust igår.

I andra halvlek pendlar initiativet mellan lagen. Först gav Skaras kantspelare Melanie Felber hemmalaget ledningen med 18-17. Sävehof vänder sedan till 21-18 efter tio minuter, och man ser åter starka ut. Ida Berlin kvitterar till 24-24 och det känns spänt hos bortalaget. Underläge med 0-2 i en semifinal har inte hänt sedan ett annat lag från “slätta”, Skövde HF hade 2-0 mot Sävehof 2015, där vände Partillelaget sedan och vann med 3-2, efter tre raka segrar.

Elin Ernelind gör sitt första mål för matchen fram till 25-24 efter 51.24 och sedan inleds det som kommer att gå till historien där två lag tävlar i att missa mål. Sävehof tar två timeouts och Skara en utan att det blir några mål. Matchen står verkligen och väger, ett mål för Skara och det blir förlängning. Skara har bollen med 45 sekunder kvar. Johanna Bundsen gör en enhandsräddning på femmålskytten, isländska Johanna Sigurðardóttirs avslut. Skara spelar man mot man för att försöka sno bollen, men istället får Laura Jensen chansen och sätter segermålet, 26-24.

Nästa match går på lördag klockan 14.00 i Partille Arena. Senast Sävehof missade att ta sig till en SM-final var för 18 år sedan, 2005 där man efter att ha vunnit Elitserien förlorade semifinalen mot Skövde med 3-2.

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.