Sävehof klara för SM-final

Denny Bågenholm 2024-05-04

Oli Mittun gör saker på plan som många kan drömma mardrömmar om, eller som Kristanstad under fredagens match, få ångest över.
Bild:Tommy Holl

SPORT | En stabil seger med 31-27 gav en plats i SM-finalen där man nu möter vinnaren mellan Önnered och Ystad. Kristianstad fick se sig slagna med glasklara 3-0 i matcher.

Michael Apelgren går runt på nästan hela truppen när Kristianstad använder färre spelare något som visar sig i slutet på halvlekarna i matchen, där Sävehof går ikapp i den första och utökar ledningen i den andra. Både Simon Möller och Oscar Sävinger får chansen i målet och framförallt Simon stänger i andra halvlek..

Eller som Apelgren sa innan matchen till handbollsligan.live på frågan om vad som behövde göras för en seger:

– Enklast vore det väl om Simon Möller tog alla skott som i förra matchen så vore det klart, säger han och skrattar, men tillägger:
– Ett Kristianstad med de här gubbarna som spelar med kniven på strupen, det är något helt annat.

Matchen börjar lite som de två tidigare semifinalerna, Gustaf Banke räddar och Kristianstad gör mål. Det står 0-3 efter fem minuter och Sävehof börjar också med en lite annorlunda uppställning än tidigare matcher. Något Michael förklarar senare på kvällen.

– IFK går hårt på väldigt få spelare och kunde vi hålla jämna steg så var det naturligt att de skulle köra slut på sig när de även kör ett energikrävande 7 mot 6 spel, därför gamblade jag lite i början, säger Michael.

Trots underläget inledningsvis var Sävehof ikapp fem minuter senare när Felix Möller satte 6-6 efter tio minuter. Tidigare matcher har varit rätt griniga, något som är helt bortblåst i den här tredje matchen och duon Wetterwik/Kurtagic hade inga större problem att hålla koll på spelarna.

Kristianstad återtar ledningen och Sävehof kämpar på där framförallt Pontus Brolin som får stångas mor Hampus Henningsson i det som kan bli hans sista handbollsmatch.

Efter 13 minuter byter man i Oscar Sävinger i målet och William Andersson Moberg på plan som direkt gör tre raka mål fram till 12-12 med tio minuter kvar. Två snabba mål av IFK och Sävehof tar timeout. Sävehof gick ikapp genom att Sebastian Spante satte 16-16 i öppet mål, vilket också blir resultatet i paus.

Ingen av Sävehofs målvakter är bra i första halvlek utan det är beskedliga 16% räddningar. När Kristianstad har nästan 33 procent vilket borde visa en större skillnad målmässigt, mellan lagen.

Sävehof har laddat rejält i paus och inleder den andra halvleken med full gas och gör 4-0 fram till 20-16 innan Kristianstad tar timeout efter 37 minuter. Sävehof kontrollerar matchen och Kristianstad kämpar men man kommer inte närmare än tre mål. Möller börjar även rädda bollar och då är det dystert på bortalagets bänk. Med tio minuter kvar satte Oli Mittun 27 - 23.

Simon Möller både räddar och gör mål och då är Kristianstad ett tröttkört och slaget lag. Trots man-mot-man och 7 mot 6 spel under de sista fyra minuterna kommer Kristianstad inte närmare och när Simon Möller räddar straff efter 58 minuter kan publiken i Partille Arena ställa sig upp och klappa för SM-final resten  av matchen.

Med 45 sekunder kvar skjuter Kristianstad utanför och sen är det ingen som vill spela mer handboll. Sävehof vinner med 31-27 och får revansch på förra årets svenska mästare som då slog ut Sävehof i semifinalen. Nu är det 17 dagar tills nästa match när Sävehof spelar SM-final på måndag 20 maj i Partille Arena.

Även damerna spelade sin första semifinal mot Skara och förlorade med 23-24. Underläge med 0-1 i matcher och nästa match spelas i Skara 7 maj.

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.