Sävehof dominerade mot Kristianstad

Denny Bågenholm 2024-04-20

Det var enklast att flytta på sig när Sävehof gick till full attack i den första semifinalen som man vann enkelt med 33-23.
Bild:Tommy Holl

SPORT | Det var repris på förra årets SM-final när Sävehof mötte Kristianstad på fredagskvällen i Partille Arena. De som oroade sig för att nästa veckas match mot Flensburg skulle hämma hemmalaget fick  lugnande svar. Det blev seger med 33-23.

I förra årets SM-final hade Kristianstad hemmaplansfördel, nu var det omvänt och Sävehof inledde semifinalserien i Partille Arena i jakten på tre segrar. Samtidigt som man på tisdag möter Flensburg i kvartsfinal i European League inför 4200 åskådare, vilket innebär lapp på luckan.

Ett likartat scenario var det i slutet av Handbollsligan när Kristianstad enkelt vann i Partille med 34-28 för drygt en månad sedan då Sävehof dagarna efter skulle möta Hannover i European League. Därför fanns det en del olyckskorpar som oroade sig för att man skulle missa att vinna den så viktiga första semifinalen.

– Första matchen betyder väldigt mycket mer än vad man kanske kan tro i handboll, det är svårt att vinna på bortaplan men tar man den första matchen hemma har man alltid chans att vinna sina hemmamatcher och gå vidare. Sen är det mentalt oerhört viktigt för det skapar en trygghet. Man vet att man har förberett sig rätt och blir det många måls differens behöver de laget som förlorar funderar på sin strategi, sa Jonathan Stenbäcken, sportchef i Sävehof innan matchen.

Det börjar olycksbådande när Kristianstad skaffar sig en 3-0 ledning efter fem minuter då Sävehof har satt bollen i virket flera gånger och Victor Bang i IFK´s mål gjort ett par riktigt fina räddningar. Men Sävehof fortsätter tugga på och Felix Möller reducerar till 3-4 efter nio minuter. Simon Möller började lite tveksamt men räddade en straff efter 12 minuter och sedan spikade han igen fullständigt. William Andersson Moberg kvitterar till 4-4 och sen går det undan.

Sävehof dominerar de följande åtta minuterna totalt. Det blir 8-2 till Sävehof och Simon Möller tar i princip allt. Framåt är det Oli Mittun och William Andersson Moberg som skojar bort Kristianstads försvar och Stian Tønnesen tvingas till två timeouter. I halvtid leder Sävehof med 14-7 och frågan är om bortalaget har något att sätta emot i andra.

Andra halvlek började på samma sätt som den första, bortalaget får in några bollar och kryper närmare. 15-10 efter några minuter. Oli Mittun sätter 19-14 på straff med 20 minuter kvar och det är ett överläge som hemmalaget aldrig släpper. Med fem minuter kvar står det 29-19 och Kristianstad är fullständigt asfalterat. Där deras åttonde spelare är bäst i arenan, vilket är en tillrest klack på 50 personer som hejar ändå in i mål, tappert gjort.

Sävehof joggar in slutresultatet till 33-23 och det är en ordentlig kross på svenska mästarna. Nästa vecka på fredag spelas match två i Kristianstad och det kommer att bli en helt ny match med nya förutsättningar. Kanske även Krutis visar upp sig då för att höja moralen. Sävehof behöver å andra sidan väcka Bolliver för att få lite tryck på läktaren.

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.