Pixbo slog ut Falun – klara för SM-final

Laget firar vinsten och SM-finalplatsen tillsammans med publiken.<span class=\
Bild:Elin Leissner

Laget firar vinsten och SM-finalplatsen tillsammans med publiken.

Publiken jublar efter segern, hela 1 634 åskådare var på plats.

Ett av Pixbos hela 12 (!) mål firas. Oskar Weissbach blev bäste poängplockare (2+2).

SPORT | Pixbos herrar har inte varit i SM-final sedan 2006, men idag kom avgörandet i semifinalserien efter 12–5 hemma inför en lyrisk hemmapublik. Pixbo ska nu spela SM-final i Friends Arena den 27 april.

– Det känns fantastiskt. I år är det vår tur, vi ska gå hela vägen, säger lagkapten Gustav Fritzell.

Ikväll spelades semifinal sex i Wallenstam Arena och förutsättningarna var följande: Vid vinst är Pixbo klara för en SM-final medan vid en förlust hade det blivit en sjunde avgörande match på söndag i Falun.

Det blev en match med mycket känslor, kämpaglöd och vilja. Det första målet kom redan efter 2,34 minuter in i den första perioden av Pixbos Arvid Äse. Därefter följs lagen åt, både i första perioden (2–2) och den andra perioden (5–4). Allt tydde på att den sista perioden även den skulle bli jämn men hemmalaget Pixbo var starkare och visade vägen under de sista 20 minuterna och vinner den avslutande perioden med 7–1. Matchen slutade därmed 12–5 till Pixbo och laget kunde jubla tillsammans med den fullsatta arenan.

Hur känns det?

– Det är en lättnad. Vi gör det otroligt bra och får verkligen träff under dagens match, trots den tunga förlusten i onsdags, säger huvudtränaren Patric Löfborg.

Hur viktigt är stödet på läktaren idag?

– Vi har varit mycket starkare på hemmamatcherna och det har med stödet att göra. Man orkar kämpa och springa den där sista och extra metern när man har publiken i ryggen, säger lagkapten Gustav Fritzell som stod för två mål och ett assist under fredagskvällen.

Finalen spelas den 27 april i Friends Arena där "Rävarna" ställs mot Storvreta regerande mästarna. Pixbo har inte spelat final sedan 2006.

– Vi får smälta det som hänt idag och sedan börja fokusera om redan imorgon. Ta hand om kropparna, lägga upp en taktik och några fysiska träningar kommer vara vårt fokus innan finalen, säger Patric Löfgren.

I morgon har Pixbos damer chansen att göra herrlaget sällskap på finaldagen i Solna, då möter man Västerås Rönnby på bortaplan.