Pixbo klara för SM-final


Denny Bågenholm 2024-04-23

Ellen Lundin rundar målvakten och sätter 4-1 efter en soloprestation som grundlägger segern över VästeråsRönnby och Pixbo spelar SM-final på lördag.
Bild:AC Kårhag
Ellen Lundin rundar målvakten och sätter 4-1 efter en soloprestation som grundlägger segern över VästeråsRönnby och Pixbo spelar SM-final på lördag.

SPORT | Efter seger med 4-3 över Rönnby i den femte och avgörande semifinalen är nu även Pixbos damer klara för SM-final efter en ruggigt spännande match. Att både herr- och damlag spelar final har inte hänt i modern tid.

– Jag tror det var 1990 som båda lagen spelade i final senast, säger en överlycklig Peter Runnestig efter slutsignalen.


 

Herrlaget var redan klara för final och nu hade damerna allt i egna händer. Det var upplagt för spänning när allt skulle avgöras i Wallenstam arena på måndagskvällen.

– Laget har varit i den här situationen tidigare och vänt underlägen och vunnit med kniven på strupen. Detta är något de älskar och de kommer klara detta, sa sportchefen Peter Runnestig inför matchstart, och han fick rätt.

Det börjar i ett högt tempo där hemmalaget får ett friläge redan efter 40 sekunder som går strax utanför. Även Rönnby har flera fina lägen under de första tio minuterna men där är Pixbos målvakt Lara Heini briljant och gör flera fina räddningar.

Spelmässigt har Pixbo övertaget och det märks när Eliska Krupnova skickar bollen rätt upp i krysset fram till 1-0 efter knappt nio minuters spel. Eliskas femma är bäst ikväll och när den tjeckiska landslagsstjärnan kontrollerar vad som händer på plan är bortalaget chanslösa. 2-0 kommer efter 10.59 när Emma Stenberg placerar bollen snyggt i mål efter en fin assist av Klara Loneberg.

Rönnby är inte kompisar med bollen och tappar den flera gånger i första perioden samtidigt som de chanser som kommer räddar Lara Heini enkelt. Eliska Krupnova sätter 3-0 efter 16 minuter som även blir resultatet i paus.

Andra perioden är inte lika fartfylld utan Pixbo vårdar bollen samtidigt som Rönnby försöker lyfta sitt spel. En fin defensiv av hemmalaget sätter inte Lara på några större prov och samtidigt har Pixbo några riktigt fina lägen att utöka sin ledning. När Linnea Hammar reducerar till 3-1 kommer det som en stor överraskning för spelare och hemmapublik.

Målet ger Rönnby självförtroende och det är nära 3-2 flera gånger om och det är bara Lara i målet som räddar Pixbo. Pixbo har svårt att komma över halva planen och det är stelt spel av hemmalaget.

När bortalaget trycker på som mest får Ellen Lundin bollen på egen planhalva och funderar på vem hon ska passa. Det är ingen som vill ha bollen så hon anfaller själv, rundar flera spelare och prickskjuter bollen upp i krysset helt på egen hand, matchens prestation. Pixbo leder med 4-1 inför sista perioden och det ser fint ut. Men än har den “tjocka tanten inte sjungit”.

Eliska Krupnovas femma fortsätter dominera och man får med sig en utvisning efter sex minuter som man först spelar av tre minuter när domaren håller upp armen för att avvakta det numärera överläget. När utvisningen väl blir av efter 8.52 skapar Pixbo inte så många lägen. Däremot stjäl Runnby bollen och kontrar in 4-2 med en sekund kvar av utvisningen efter 10.59 och Pixbo är ett jagat lag.

Bortalaget tar timeout efter 15.42 och samtidigt tar man ut målvakten för att komma närmare. Rönnby trycker på och Pixbo får slita hårt för att freda målet. En klockren stolpträff efter 16.41 ger Pixbo några sekunders vila men redan i anfallet efteråt petar Wilma Johansson in 4-3 och det är nästan tre minuter kvar av matchen.

Västerås Rönnby satsar allt för att kvittera men med massor av tur och skicklighet håller hemmalaget undan och ett galet firade inleds. Pixbo är klara för SM-final på lördag 12.15 mot Thorengruppen på Friends Arena.

Ellen Lundin spelar sin första SM-final och utan hennes soloprestation hade det kanske sett annorlunda ut.

– De hade lite momentum där. Men jag tycker att vi fick några bitar med mycket boll. Och vi hade bra tålamod så jag såg att det fanns en yta att gå på och då såg jag den och tryckte till.

Blir ni lite försiktiga efter de gör 3-1, eller hur gick tankarna?
– Svårt att säga. Rönnby ligger ju under också så de behöver ju gå för en reducering. Det är ju vinna eller försvinna idag. Men det blir väl lite så när de får in en boll också.

Rejält pressade i slutskedet?
– Vi har ju inte mycket boll där i slutet. Så det är klart att det blir väl lite nervöst när de sätter trean. Men jag tycker vi håller dem utanför boxen väldigt bra. Och det räcker ju att vinna med en boll. Och nu är det Stockholm och finalen.

Hur känns det?
– Ja, jag är tom på ord... Det är min första final och det är ju såklart en dröm som går i uppfyllelse. Det är magiskt. Vi möter Thorengruppen igen, Nu är det dags att slå dem. Vi är revanschsugna, kan jag säga, säger en jublande glad Ellen Lundin.

En som nästan är chockad efter matchen är sportchef Peter Runnestig.

Du var aldrig orolig?
– Nej, vi är mycket bättre än dem idag. Vi är värda att vinna den här matchen. Men det är klart att när det är någon minut kvar och de spelar med en man mer på banan så är det alltid nervöst.

Tycker ni bättre i alla fall precis halva matchen tills de får 3-1. Då blir det lite ängsligt ett tag?
– Det blir lite skakigt men sen tycker jag jämfört med tidigare lägen vi varit i under säsongen så tycker jag att nu tar vi tag i det. Man ser på tjejerna att det här släpper vi inte. Nu kör vi liksom.

Slutet blir nervöst?
– De får 4-3 och det är lite långt kvar, men jag tycker ändå att när det står 4-3 så skapar de inga lägen som är riktigt farliga. Utan där har vi kontroll på dem, även om de har bollen så är de på utsidan av oss och vi skyddar vår insida.

Lara Heini i målet gör många avgörande räddningar idag?
– Hon är ju fantastisk där ett tag. Det finns en anledning till att hon är bäst i världen. Hon älskar sådana här matcher och det är ju de här hon lever för. Så hon visar ju verkligen det idag att det är de här matcherna hon är skapad för.

Nu är det dubbla SM-finaler på lördag?
– Ja, det är helt sjukt. Det har inte hänt sedan 1990, det är några år sedan, 34 år, helt galet. Det är en ganska overklig situation om man tänker på det faktiskt. Att vi har två lag som är med i den absoluta toppen i Sverige och världen, det är häftigt.

Efter förra årets semifinaler lovade du nästa att i år händer det, och så gör de det, hade du en spåkula?
– Haha, Ja, nu blev det så, men det kändes redan då att vi hade något riktigt stort på gång.

Hur är era planer inför finalhelgen?
– Vi försöker sälja så mycket biljetter vi kan. Förbundet ser till att vi kommer en hel kortsida i arenan som blir rödvit.. Det har aldrig hänt förut. Man brukar ofta dela med ett herrlag eller ett damlag. Nu blir det ju vår läktare. Så jag hoppas verkligen att alla Pixbo-fans i hela landet slutar upp och kommer och stöttar oss i den här matchen. Man går in via våran hemsida och köper biljett med bussresa.

Det vore rättvist med två guld?
– Ja, rättvist och otroligt. För det har nog aldrig hänt förut, tror jag. Möjligtvis på 1900-talet, men inte i modern tid i alla fall. Nu går vi för dubbla guld, säger en överlycklig Peter Runnestig.

Herrfinalen spelas nu på lördag klockan 15.15 mot Storvreta direkt efter damfinalen.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.