Denny Bågenholm 2024-04-11

Alltid fartfylld, alltid engagerad, alltid fokuserad. Nu lämnar Mikael Franzén Alingsås HK, för att tillsammans med sin gamla vapendragare Jerry Hallbäck, försöka få RIK att återvända till Handbollsligan.
Bild:Tommy Holl

Efter tolv år lämnar nu Mikael Franzén klubben. Det var en rörd tränare som avtackades i säsongens sista match i handbollsligan.

SPORT | Efter 0–3 i matcher är det slutspelat för Alingsås samtidigt som en epok gick mot sitt slut. Epoken som heter Mikael Franzén. Hans betydelse för klubben är kanske större än vad de flesta kan förstå. Men för att sammanfatta den med ett ord: Självförtroende.

När Mikael klev in 2012 hos Alingsås HK efter att han lämnat IK Sävehof efter två SM-guld var klubben fortfarande i skuggan av Sävehof och Redbergslids IK. Trots ett överraskande SM-guld som man tog, med Robert Wedberg som tränare, mot Eskilstuna Guif 2009. Under Mikaels ledning har man blivit en av Sveriges bästa klubbar, de senaste tio åren har man varit i fem SM-finaler och tagit ett SM-guld. Mikael har framförallt gett Alingsås ett stort självförtroende.

Mikael har själv skrivit ett tack på sociala medier som han har gett Lokalpressen tillstånd att publicera:

“Idag gjorde jag tyvärr min sista dag i Alingsås HK.... Jag vill på detta enkla sätt nå ut till er ALLA som jag fått äran att träffa under hela 12 år i samma fina förening. Det är många namn som jag skulle vilja nämna här och nu. Några som jag träffat mer och vissa mindre. Men jag är rädd o missa någon, och det vill jag inte! Så tack alla ni som varit en stor eller liten del av min tid i Alingsås. Det har varit en ära att stå där varje dag i 12 år! Jag kommer sakna er! “, skriver Mikael.

Det finns även en kvartsfinal att skriva om. För att få ytterligare en match krävdes en seger i Ystad i går. De två första matcherna har varit jämna och Alingsås har haft chans att vinna båda men Ystad har varit lite vassare när det verkligen gällt.

Johan Nilsson var tillbaka efter avstängning och som lagkapten var det han som skulle leda sina trupper. Saknades gjorde fortfarande Adam Jöhnsson, Benjamin Helander och Oscar Gentzel.

– Jag tycker båda matcherna varit jämna, vi låg under med två här nere i match ett med tio kvar och sen fick de något mål extra och det rann iväg. Tycker vi gjort två stabila insatser utan att vi varit hundraprocentigt bra. Idag ska vi minimera de tekniska felen som varit några för många i de två andra matcherna, sa Johan inför matchen.

Alingsås har en liten ledning efter sju minuter när Rickard Frisk gör en fin benparad, domarna pekar på straffpunkten och Julius Lindskog Andersson sätter ett av sina åtta mål fram till 4–4. Ystad gör ett ryck till 9–5 innan Mikael Franzén tar timeout efter tolv minuter. Johan Nilsson skjuter stenhårt in två mål och det är 9–7 med kvarten kvar av första halvlek. Matchen står och väger men trycket på Alingsås skapar hungrigare spelare. Efter 26 minuter är man ikapp när Jacob Lundahl sätter 15–15. Alingsås går förbi i slutet av halvleken och Johan Nilsson gör ett av sina nio mål för kvällen fram till halvtidsresultatet 16–15 till Alingsås.

En jämn inledning på andra halvlek där Ystad har någon räddning och skaffar sig en enpoängsledning, 22–21, när Mikael tar sin andra timeout. Det är framförallt mycket trängsel på linjen där Anton Månsson är som en igel på Alingsås försvar. Fem straffar hamnar på hans konto och Ystads målvakt Erik Hvenfeldt spelar upp sig. Med åtta minuter kvar tar Mikael sin tredje timeout i underläge 27–25.

Fem av Alingsås sex mål under de sista minuterna kommer från en storspelande lagkapten Johan Nilsson men det räcker ändå inte. Ystad vinner med 30–29 och kvartsfinalserien med 3–0 i matcher. Nu är det dags att börja ladda om inför nästa säsong, men då utan Mikael Franzén vid rodret.