Pergamon vände och vann toppmatchen


Denny Bågenholm 2022-12-04

Hela laget samlat efter matchen när man vann över IS Göta och är nu två i elitserien.
Bild:Denny Bågenholm
Hela laget samlat efter matchen när man vann över IS Göta och är nu två i elitserien.

Snabba banor, entusiastisk publik och härlig stämning gjorde fredagens evenemang till en lyckad premiär på upplägget.
Bild:Denny Bågenholm
Snabba banor, entusiastisk publik och härlig stämning gjorde fredagens evenemang till en lyckad premiär på upplägget.

SPORT | Team Pergamon hade satsat ordentligt på fredagens elitseriematch mot IS Göta från Helsingborg. Tillsammans med John Scott's Partille bjöd man på konferencier, discjockey och efter matchen blev det fredagsquiz och trubadur i puben. – Vi måste lyfta matcherna för att locka publik och detta blev ju succé, säger Mathias Billberg.

 

Det var två taggade lag som möttes, där båda trodde på seger inför matchen. Bortalaget hade startat säsongen med fem segrar på åtta matcher och bara en förlust. Tränaren Beng Wehlin i IS Göta var nöjd med starten.
– Vi har börjat väldigt bra och vi ska fortsätta vårt spel som vi gjort hittills. Men Pergamon är ett väldigt svårt lag att möta så det gäller att ha fullt fokus hela matchen.

Tränaren i hemmalaget Niklas Dahlberg var däremot inte alls nöjd hur laget inlett säsongen.
– Vi började med två förluster och det har jag inte varit med om tidigare. Sen har det ordnat till sig och nu siktar vi mot toppen igen.

Hemmalaget inleder bäst och vinner första serien med 4-1. Man spelar två spelare på varje bana vilket innebär att vinst på bana 1-2 ger en poäng, Totalt är det fyra dubbla banor (1-2, 3-4, 5-6, 7-8) som kan ge fyra poäng. Sen ger totalen när man räknar samman alla banor ett poäng. Maximalt kan man få 5 poäng per serie. Varje match är fyra serier.

Efter första serien byter man banor efter ett speciellt schema och det är här som det kan börja vända i matcherna och spänningen ökar.
– Varje bana har ett lager olja på sig som skapar en hinna. Man kan nästan tänka sig att det blir små vallar som man kan använda för att styra klotet. När man sen byter banor hjälper inte oljan på samma sätt som under första serien och bortalagen kan utnyttja det, säger Niklas Dahlberg.

Mycket riktigt, för i andra serien vänder matchen över till IS Götas fördel som vinner den med 3-2.  Totalt är ställningen 6-4 efter två serier. Maxpoängen i bowling är 300 poäng och då krävs det tolv raka strikes och det är inte alltför vanligt. I fredagens match hände det en gång när landslagspelaren Jesper Svensson gör 300 i sin andra serie.
– Ja det var kul att få göra 300 för det gör man inte varje dag, det är lite som ett hattrick i fotboll så det är skönt för självförtroendet, säger han.

I tredje serien tappar Pergamon greppet om matchen och gör en riktig dålig serie, från en total på över 1900 poäng på de första två serierna rasar man till under 1800 poäng i den tredje och samtidigt gör Göta en bra serie på över 1900 poäng. Resultat 1-4 i serie tre och totalt 7-8 till bortalaget.
– Inte alls bra, vi går ner oss alldeles för mycket och det är ingen bra pepp och det får jag ta på mig som tränare, det ska jag ändra på i tredje säger Niklas.

Bortalagets tränare är betydligt gladare.
– Ser riktigt fint ut och vi följer vår plan, men det kan hända mycket i sista serien. Det får man inte glömma, säger Bengt.

I fjärde och sista serien ökar engagemanget i hemmalaget. Det är många “high fives” och Niklas glider runt bland banorna och ger uppmuntrande kommentarer, publiken är med på noterna och när Pergamon hittar energi verkar Göta göra det omvända. Trots att hemmalaget inte når 1900 poäng i sista serien så gör bortalaget sin sämsta serie och slutar på 1635 poäng och Pergamon vinner serien med 4-1 och matchen med 11-9. Det blir exakt så spännande alla hoppats på.

När “All i do is win” strömmar ut ur högtalarna och segerfoton tas på banan hälsar kvällens konferencier publiken tillbaka redan på tisdag när tvåan Pergamon möter trean Alingsås klockan 19.00 på John Scott's Partille.

I hemmalaget är Jesper Svensson överlägsen med Martin Larsen på en andra plats. Trea i laget blir Adam Andersson som gått från att vara en lovande hockeyspelare när han var tvungen att avsluta hockeykarriären beroende på hjärnskakningar. Han sadlade om till bowlingspelare och rankades topp tio i Sverige. Förra våren var han uttagen till svenska landslaget men när han var påväg till en träning blev hans bil påkörd bakifrån och han fick stå över VM och åter försöka komma tillbaka till bowlingbanan efter en ny hjärnskakning. Vilket han lyckades med, det visade han på fredagens match.

Även Arrangören Mathias Billberg från John Scott´s  är nöjd med upplägget.
– Jag är jättenöjd med kvällens evenemang, det visar att vi kan lyfta Bowlingen till att potentiellt bli en publiksport för det är inget fel på spänningen. Dessutom är det den enda sporten där man kan stå vid sidan av banan och ta ett glas vin eller en öl och följa matchen. Sen direkt efter äta en god matbit i samma lokal. Här slipper publiken en kokt med bröd och dryck i plastglas säger han och ler innan han ger tummen upp till kvällens quizmaster som drar igång kvällens andra tävling inne i puben.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.