Nionde raka för Sävehof

Denny Bågenholm 2022-12-15

Det spelades en dubbel i Partille Arena under onsdagskvällen. Seger för damerna och kryss för herrarna.
Bild:Tommy Holl

SPORT | Damlaget mötte förra årets finalmotståndare Skuru. Vilket lag som även är bäst idag bekräftades tidigt, damerna vann med förkrossande 30-20. Herrlaget lämnade Partille Arena, fortsatt obesegrade men besvikna efter en räddad poäng i slutminuterna, med slutresultatet 33-33.

Sävehof har under hela hösten visat att laget är bäst i landet, tidigare har man slagit Höörs HK H65 som är en av guldkandidaterna, igår mötte man den andra väntade finalmotståndaren Skuru från Stockholm. Skuru är oerhört beroende av Alexandra Bjärrenholt och när hon ådrog sig en knäskada i början på december är laget betydligt mer mänskliga och förlorade senast på hemmaplan mot VästeråsIrsta med en poäng.

I hemmalaget har både försvarsspel och skytte börjat sätta sig rejält och mot Skuru visade man ingen pardon utan laget sprang, sköt och räddade. Nina Koppang (7 mål) och Frida Rosell (5 mål) fortsätter skjuta. Laura Jensen är åter på plan efter skada och styr laget. Kanterna drar isär och när man har Johanna Bundsen som sista utpost som räddade hälften av Skurus skott är det bara laget själva som bestämmer om de vill vinna serien utan poängtapp och sedan ytterligare ett SM-guld till våren.

Själva matchen då? Efter tio minuter har Sävehof skaffat sig en ledning med 6-4 som man aldrig släpper. Man ser att det är den här typen av matcher Sävehof vill spela, det är minimalt med tekniska fel och vad än Skuru försöker hitta på har hemmalaget ett svar. Skuru tar två timeouter under de sista tio minuterna men får ändå ingen ordning på spelet eller några räddningar, efter en halvtimme står det 14-8.

Andra halvlek fortsätter på samma sätt, Sävehof skjuter mål och räddar skott. Skuru missar skott och har inga räddningar. Hemmalaget skaffar sig en ledning med nio bollar efter knappt tio minuter och Skuru är ett slaget lag. Slutresultat 30-20.

Ett derby kollar aldrig statistik eller läser tabellen för på förhand borde Sävehof enkelt vinna mot jumbon RIK. Men Sävehof har förvånansvärt svårt mot sina lokalkonkurrenten, säsongens enda förlust kom mot Alingsås och det var med andan i halsgropen som man räddade en poäng i gårdagens match. Det var högt tempo från början och det märks att RIK verkligen behöver poängen och även om lagen följer varandra i början så tar RIK kommandot och har en ledning med 10-7 efter 18 minuter där bortalagets Oskar Joelsson får sätta 10 mål i första halvlek. Simon och Oscar i mål har inte dagen och får inte grepp på Redbergslids “balkanhandboll” som visar sig överraskande svårt att försvara sig mot. RIK har fler liv än katter och fortsätter laget spela som igår blir det garanterat fortsatt spel i högsta ligan även nästa säsong.

Matchen fortsätter i samma stil. Sävehof är ett mål ifrån och nästan ikapp då RIK gör två raka. I paus är det underläge 15-17, men trots allt känns hemmalaget inte särskilt oroligt utan verkar ha självförtroende för att vända och vinna matchen.

I andra får Oskar Joelsson (13 mål) fortsatt fri lejd och gör  ytterligare tre mål innan Sävehof stoppar det alternativet. RIK fortsätter spela bra och Sävehof får inte tag på bollarna, Michael Apelgren börjar se lite orolig ut på bänken. Sebastian Karlsson och Adam Blanche ser ändå till att bortalaget inte får ett för stort försprång. När det återstår åtta minuter har RIK en trygg ledning med 28-31 och det känns uppgivet på läktarna. Men handboll är en härlig sport där det vänder snabbt. Efter 59 minuter har Sävehof vänt matchen och är i ledning med 33-32 och det finns en klar segervittring. RIK är dock desperata efter poäng och får sista ordet när William Höghielm sätter 33-33 med tre sekunder kvar. Sävehof känns ändå rätt nöjda med att ha räddat ett poäng efter en stund även om spelet inte alls kom upp till normal nivå. Andraplatsen är säker och det sju poäng ner till trean Ystad men eftersom Kristianstad som Sävehof möter nästa omgång tappade poäng mot Malmö hade två poäng igår krympt avståndet till tre poäng.

– Det var en viktig poäng att få och så som det såg ut idag, om någon hade sagt till mig i
minut 45 att vi skulle få en poäng, så hade jag tagit den, säger tränaren Michael Apelgren till Sävehofs hemsida.