Lerum kvar i Allsvenskan

Denny Bågenholm 2024-03-29

Deppigt efter matchen, men snart är det dags att ladda för nya tag när nästa säsong spelas i Allsvenskan med bara en serie. Det kommer bli spännande för FBC Lerum med en ung och lovande trupp.
Bild:Tommy Holl

SPORT | Maken till stämning har sällan upplevts i Lerums arena. FBC Lerum hade lagt ner tusen timmar på att skapa en publikfest och en inramning som även ett SSL-lag hade varit avundsjuka på. Tråkigt att Warberg var bäst på fest, både på och utanför plan.

Inför matchen hade klubbens starke man Mats Lomander samlat press, kommunpolitiker och sponsorer till mingelparty med kaffe och kanelbullar. Där blev det tydligt att drömmen om högsta ligan skulle leva kvar även om det inte skulle gå vägen under kvällen. Till nästa säsong blir även innebandyns allsvenska bara en serie, vilket kommer skapa bättre förutsättningar, trodde Lomander.

Han passade även på att önska bättre förutsättningar för klubben på sina hemmamatcher i Lerums arena och en bättre dialog med politikerna. Något som både kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M) och vice ordförande Renée Bengtsson (S) lovade att titta närmare på.

På plats i Lerums arena var en stor bortaklack som nästan hela matchen överröstade hemmapubliken som dock kämpade tappert. Inramningen var det inte något fel på och när matchen väl skulle börja hade Lerums huvudtränare Anton Olofsson bara en sak att säga.

– Det är bara full satsning som gäller, det spelar ingen roll att vi förlorade sist, nu är det en ny match och den ska vi vinna.

I matchinledningen känner lagen på varandra och det är ställningskrig på plan. På läktaren är det Warberg som leder på knockout och det tar en stund innan hemmapubliken vaknar till liv. Lerum får ett par fina lägen och det känns som att hemmalaget har något på gång när första kallduschen kommer efter 8,38. Ofint nog får Mattias Kongstad in ledningsmålet för Warberg genom en tilltrasslad situation framför Viktor Wedlin i hemmalagets mål. En olycka kommer sällan ensam utan direkt på tekning kan Warberg utöka ledningen till 0–2 genom Max Källerteg. Detta blir även resultatet efter första perioden.

– Det känns inte rättvist för jag tycker vi har bättre lägen och bättre kontroll på bollen långa stunder men får inte till den sista passningen, det ska vi ändra på nu, sa Anton Olofsson inför andra perioden.

Lerum kommer ut starkare i andra, håller en högre press och det känns som hemmalaget är på väg att ta över matchen. Ett fint skott 2,30 in i perioden smiter strax utanför och hemmapubliken suckar. Istället för mål blir det kontring och Warberg utökar till 0–3. Warberg är tyvärr lite effektivare matchen igenom och har bra koll på vad som sker på plan.

Nu är det bara bortaklacken som låter och det börjar bli tomma blickar på Lerums bänk, då händer äntligen något som får arenan att vakna. Tim Sandblom frälser de röda med att prickskjuta in reduceringen till 1–3 efter 4,14. Andra perioden slutade 1–1.

Det blir pausunderhållning med klassisk bollkastning på innerplan, köerna till kioskerna är inte längre än till bolaget samma eftermiddag. Mats Lomander som även agerar speaker och DJ är positiv och hoppas att det vänder i tredje perioden.

Nu har Lerum inget att förlora utan lyfter upp spelet ännu mer vilket resulterar i en tre mot ett kontring efter två minuter där Viktor Wedlin gör en strålande räddning och petar bollen i stolpen och ut. William Ljungqvist tar två steg in på offensiv planhalva och skickar in reduceringen till 2–3 efter 4,23 och publiken går “bananas”. Istället för att fortsätta trycka på blir det ställningskrig under tio minuter där ett ribbskott från Warberg är det mest spännande som händer.

Med tre minuter kvar börjar Lerums målvakt otåligt att titta mot bänken men han får inte lämna planen. Lerum pressar på för kvittering och då får Warberg en gratischans när den annars så duktiga hemmamålvakten kastar bollen, efter en fin räddning, rakt på en Warbergspelare som lägger upp den i krysset till 2–4 efter 17,56 in i sista perioden.

Dags för desperat jakt, ut med målvakten och full fart framåt för Lerum som är två minuter från sommarlov. William Ljungqvist sätter sitt andra mål för kvällen och nu tänds åter hoppet, 3–4 efter 18,37.

Lerum ligger på när Warberg snor bollen på ett regelvidrigt sätt enligt hemmalaget och Pontus Reinholdsson sätter 3–5 i öppen kasse samtidigt som det brister för Joel Ekström som drar på sig 2+10 minuter för osportsligt uppträdande.

Det blir ytterligare två mål i tom bur och säsongen är över för FBC Lerum, slutresultat, 3–7. Trots allt är det en härlig match, bra med publik och ett fint arrangemang. Och precis som representanten från Västsvensk innebandy sa innan matchen.

“Ni har ett guldläge i Lerum, mellan de två handbollsstäderna, Alingsås och Partille. Det är en bit till Mölnlycke och Pixbo så ni kan verkligen sätta Lerum på innebandykartan framöver. Det finns plats för ett lag till i SSL från regionen."

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.