Krossen när Sävehof vann SM-Guld

Denny Bågenholm 2024-05-24

Sveriges bästa målvakt, Johanna Bundsen lyfter bucklan när SM-guldet firas i Partille Arena.
Bild:Denny Bågenholm

Guldjubel med Bengan Johanssons pokal, prischeck och guldhjälmar.

Direkt på slutsignal visste jublet inga gränser.

SPORT | SM-guld för sjutton tänkte Sävehofs tjejer när domarna blåste igång matchen. Och SM-guld blev det när laget mosade Önnered i den tredje finalen. Det stod 5-1 efter åtta minuter och huvudrollen på plan var åter Johanna Bundsen. Önnered fick agera statister till Sävehofs sjuttonde SM-guld.

Johanna Bundsen blev inte årets målvakt i Handbollsligan. Hade omröstningen skett efter slutspelet hade det nog sett annorlunda ut. Efter tolv spelade slutspelsmatcher fick hon 37 procent räddningar  och räddade 144 skott. Ser man bara till SM-finalerna så räddar hon nästa 50 procent av skotten, hon har 49 räddningar på 107 skott. Makalöst och nästa övernaturligt bra.

På banketten senare under kvällen berättar hon att hon hade varit väldigt nervös inför kvällens final.

– Jag var jättenervös, det här SM guldet betyder så mycket och eftersom säsongen varit upp och ner, massor av skador och efter en tuff semifinal mot Skara har det varit mentalt jobbigt.

Detta var ditt tionde SM-guld med Sävehof, vilket har varit det bästa?
– Årets guld, alla gånger. Vilken prestation vi gjort, jag är så stolt och glad över att få vara med om detta, säger “guld-Bundsen”.

För att återgå till matchen så var det två lag som innan matchen verkligen ville vinna, när matchen kom igång fanns det bara ett lag på plan från första minuten. Sävehof tar ledningen genom Emma Mihailovic efter två minuter och närmare målmässigt är aldrig bortalaget. Ett kompakt försvarsspel där framförallt Felicia Granat stoppade alla attacker från Önnered och om de ändå lyckades komma förbi försvaret stod Bundsen och plockade bollarna som om det vore äpplen i september.

Önnered tar sin första timeout efter åtta minuter och 5-1, de tar sin andra efter tolv minuter och 8-1. Det hjälper inte alls utan hemmalaget fortsätter dominera, 14-4 genom Nina Koppang efter 22 minuter och Önnereds planer på en seger är grusade, ångvältade och asfalterade. Emma Mihailovic gör fem mål i första halvlek och Johanna Bundsen prickskjuter in två bollar. Halvtidsresultat 16-8.

Guldfesten börjar redan planeras i paus för det finns inget som tyder på att de grönvita ska komma tillbaka i matchen. Som vanligt är inte handboll helt logiskt utan Önnered gör snabbt 4-1 i början på andra halvlek och krymper avståndet ner till sex bollar, 20-14 efter 40 minuter och ett visst hopp tänds hos Önnereds spelare och publik.

Men kvällen är Sävehofs och närmare än sex bollar kommer aldrig Önnered. Det är stående ovationer de sista tre minuterna och Sävehofs spelare och ledare kan knappt tro sina ögon när klockan slår 30:00 och det står 30-22 på tavlan. Sävehof körde över Önnered i tre raka matcher och har nu tagit damlagets sjuttonde SM-guld sedan 1993.

Guldlaget 2024 är: Johanna Bundsen, Ida Sembe, Johanna Forsberg, Nina Koppang, Elin Ernelind, Stina Wiksfors, Madeleine Rehnberg, Elin Karlsson, Laura Jensen, Thea Blomst, Carmen Martin, Emma Mihailovic, Thea Kylberg, Amanda Källström, Annie Linder, Felicia Granat, Olivia Mellegård, Stella Huselius, Line Bergfeld, Thea Stankiewicz, Elin Heikka, Irma Wester, Madeleine Rhenberg

Tränare: Jesper Östlund
Assisterande tränare: Andreas Wallin
Målvaktstränare: Gabriella Kain
Läkare: Hampus Lüning
Massör: Jenny Alm, Moa Eliasson och Camilla Feldt
Lagledare: Milan Vicentijevic och Magnus Holm

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.