Guldläge efter thrillern i Partille Arena


Denny Bågenholm 2024-05-25

Sebastian Spante sätter spiken i kistan när Sävehof vinner final tre efter och klassisk drabbning med Sveriges två bästa lag.
Bild:Tommy Holl
Sebastian Spante sätter spiken i kistan när Sävehof vinner final tre efter och klassisk drabbning med Sveriges två bästa lag.

SPORT | Det var oavgjort efter full tid och det krävdes två förlängningar innan Sävehof kunde vinna final tre med 39-37. Sävehof tar nu ledningen i finalserien med 2-1 och kan avgöra på tisdag i Ystad.

– En vansinnig prestation av killarna, sa huvudtränare Michael Apelgren efter maratonmatchen.


 

Inför det tredje finalmötet mellan Sävehof och Ystad var ställningen 1–1 i matcher. De tidigare mötena hade varit jämna, men inget kunde förbereda åskådarna för dramatiken som skulle utspela sig i Partille Arena på fredagskvällen.

Vid halvtid var det jämnt med en knapp ledning för Ystad, 16–15. Denna ledning höll i sig fram till det var en kvart kvar att spela, då hade Ystad skaffat sig en ledning på tre mål.

Trots detta behöll Sävehof sin tro på spelidén och lyckades komma ikapp. Óli Mittún kvitterade till 27–27 efter att ha fått fri väg framför mål. Kort därefter satte Emil Berlin ett mål från höger och Sävehof tog ledningen inför slutminuten.

– Vi kontrade bra och fortsatte att vara offensiva i huvudet, sade tränaren Michael Apelgren om upphämtningen.

Ystad kvitterade dock och matchen gick till förlängning. Efter fem minuter ledde Ystad med 31–30 och var nära att vinna matchen i slutet av den förlängningen. Vid ställningen 32–32 fick Kim Andersson ett gyllene läge att avgöra, men Sävehofs målvakt Oscar Sävinger gjorde en omänsklig räddning som höll dramatiken vid liv, hans nya smeknamn är Save(inger).

– Han var fantastisk för oss. Jag skulle säga att det var väldigt “sävehofigt” att ta den sista från Kim Andersson, som är en av Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna. Jag är oerhört imponerad och väldigt glad att vi har honom i vår klubb, berömde Apelgren.

I den andra förlängningen tog Sävehof initiativet. Pontus Brolin gjorde 33–32 i numerärt överläge och kort därefter ökade Felix Möller på ledningen till två mål. Denna ledning släppte man aldrig och Gustaf Wedberg satte det avgörande målet till 39–37, till publikens stora jubel.

I anfallet innan gjorde lagkapten Sebastian Spante 38-36 efter att Felix Möller nuddat Kim Anderssons axel och han faller lätt som en fjäder. Oscar Carlén blir arg, Ystads bänk blir argare, men argast av dem alla är Kim Andersson på domarna efter matchen. Och då hade han ändå fått blommor innan matchen av Sävehof för att han var med i Sävehofs första guldlag från 2004.

Sävehof leder nu finalserien med 2–1 i matcher.

– Det är först till tre som gäller, men det är en fantastisk skön känsla att vinna ikväll. Flera gånger kände man att “nu har Ystad det här”, men vi kom tillbaka på ett heroiskt sätt. Givetvis hade vi lite flyt också, men det var en väldigt fin prestation av killarna, sade Apelgren på Sävehofs hemsida.

Nu har lagen några dagar för återhämtning och förberedelser inför SM-final fyra som spelas i Ystad på tisdag. Apelgren vet vad han behöver innan dess:

– Förhoppningsvis lite sömn. Det har inte blivit mycket av den varan denna vecka, så det gäller att samla energi och förbättra småsaker.

Partille Arenas nya kelgris, “saveinger” log rejält efter matchen.

– En helt otrolig match att spela, en känslomässig berg- och dalbana där jag tycker vi är kyliga i de avgörande lägena, lite som den första finalen, säger Oscar.

– Att spela i den här fina arenan och med det stödet, det ser jag verkligen fram emot att få göra flera år framöver, säger han avslutningsvis.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.