Första ronden till Ystad

Denny Bågenholm 2024-04-05

Gustaf Jönne fick in en boll mot Ystad. Kanske är det på söndag i Estrad han får igång skyttet på allvar.
Bild:Arkivbild Tommy Holl

SPORT | Ett starkt hemmalag mot ett av seriens sämsta bortalag. Fanns det något hopp för Alingsås i den första kvartsfinalen? Det såg bra ut länge men Ystad tog till slut hem matchen och vann med 34-29. Nya tag klockan 16.00 i Estrad på söndag.

Oscar Gentzel var tillbaka efter skada och satte snabbt tre mål i inledningen på matchen. I hemmalaget började Kim Andersson som vanligt urstarkt i ett slutspel och gjorde hemmalagets två första mål. 41-åringen blev mer och mer osynlig ju längre matchen gick, och här kanske nyckeln till avancemang ligger.

Det står 8-8 efter en kvart och Oscar Gentzel har redan hunnit med fyra mål. Johan Nilsson får kvällens första tvåa och Ystad kan ta ledningen med två bollar, 10-8. Max Granlund som blir Alingsås bästa målskytt sätter två snabba mål av sina totalt fem, lika igen 10-10 med elva minuter kvar. Julius Lindskog Andersson och Anton Månsson skapar problem på slutet av första halvlek för Alingsås och trots en timeout kan hemmalaget gå till pausvila i ledning med tre bollar, 17-14.

Alexander Regen som gör fyra mål i första halvlek är lite besviken efter de första 30 minuterna.

– Jag tycker vi öppnar bra, vi står bra bakåt och får träff framåt. Vi får kontra lite och jag tycker vi gör de första tio minuterna väldigt bra. Sen händer något och vi börjar slarva, vi gör lite tekniska fel och då kan Ystad kontra på oss istället och gå förbi resultatmässigt. Vi måste fortsätta vara aggressiva bakåt och inte slarva framåt, säger han till handbollsligan.live i paus.

Johan Nilsson får sin andra utvisning efter fem minuter och avståndet mellan lagen är då fyra mål, 21-17. Ystad kontrollerar andra halvlek första tio, då gör Rickard Frisk tre riktigt fina räddningar samtidigt som Anton Månsson får en utvisning och Alingsås kan sätta tre snabba mål, nu står det 24-22 och Alingsås ser heta ut igen, Ystad tvingas till en timeout.

Tre mål av Rasmus Thorbjörnsson och lika många av Kasper Palmar i Ystad gör ställningen till 28-26 med sju minuter kvar när Johan Nilsson får sin tredje utvisning och ett rött kort. Under de sista fem minuterna gör Ystad 5-2 och kan vinna kvartsfinal ett med 34-29.

– Det är jäkligt surt nu, jag känner att vi ändå är med i matchen och tycker vi krigar på bra. När vi bara har någon boll ner med tio kvar känns det ändå som att vi kan ta detta. Det är små marginaler och något friläge vi missar. De får ha två-tre bollar ledning och är trygga i det. Ystad är ett väldigt bra lag. Det är bäst av fem och långt kvar, säger Johan Nilsson efter matchen.

Inget av lagen får till något vidare målvaktsspel, där Frisk i Alingsås når 21 procent och Ystads Erik Hvenfeldt bara 19 procent. Johan Nilsson är i det närmaste osynlig förutom tre utvisningar. Alingsås har även 15 tekniska fel, då är det svårt att vinna matcher. Å andra sidan är Kim Andersson inte heller på topp och även Ystad kastar bort tio bollar.

Inför kvartsfinal två på söndag har dessutom Alingsås hela Estrad i ryggen och den som tror att man kommer ge sig i tre raka matcher får nog börja tänka om. Seger på söndag och sen kan allt hända, eller som Franzén sa tidigare. “Jag tror på det här laget, vi kan ta detta.”

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.