Tack för allt Mikael Franzén


Denny Bågenholm 2024-04-04

Detr blev en fin avtackning när Mikael Franzén ledde laget i säsongens sista seriematch.
Bild:Tommy Holl
Detr blev en fin avtackning när Mikael Franzén ledde laget i säsongens sista seriematch.

En stor baderoll fick ta plats på Estrad för att hylla Mikael Franzén efter 12 år i klubben.
Bild:Tommy Holl
En stor baderoll fick ta plats på Estrad för att hylla Mikael Franzén efter 12 år i klubben.

SPORT | Tolv år och 508 tävlingsmatcher för Alingsås HK. På torsdagen avtackades en ikon inför matchen mot Amo Handboll. Mikael Franzén kom från Sävehof inför säsongen 2012/13 och har lett Alingsås till fem SM-finaler.

– Vilken känsla det var att få den uppskattningen, helt magiskt, säger Franzén.


 

Innan säsongens sista seriematch i handbollsligan togs Mikael Franzén emot som en kung när han efter tolv fantastiska säsonger nu väljer att gå vidare i karriären. Nu ska han tillsammans med sin tidigare lagkamrat i Redbergslids IK, Jerry Hallbäck, ta RIK tillbaka till Handbollsligan.

När Mikael kom till Alingsås hade han precis tagit två SM-guld som tränare i IK Sävehof. Mikael föddes i Linköping 1971 och började sin karriär i Aranäs. 2003 gick han till RIK där han spelade nio säsonger, vann sju SM-guld och spelade final i Cupvinnarcupen. När han nu lämnar Alingsås har han tagit laget till fem SM-finaler som resulterat i ett SM-guld och fyra silvermedaljer. Han har fostrat spelare som Mikael Aggefors, Max Darj, Johan Nilsson och Fredrik Teern.

– Känslan när jag gick in i estrad inför all publik var helt otroligt, jag fick nästan nypa mig i armen för att kolla om det var på riktigt. Alingsås som klubb är väldigt duktiga på att lyfta sådant här. Vilket otroligt arbete de lagt ner på detta, säger Mikael.

Han har 508 tävlingsmatcher som tränare och när Mikael får välja sitt bästa minne i Alingsås blir det en av alla 73 slutspelsmatcher som spelats med Mikael som coach. Han valde den första matchen i Estrad och kvartsfinalen mot IFK Kristianstad.

– Det måste vara den bästa matchen i Estrad, och så var det den första också. Vi tar matchen till två förlängningar och sedan vinner vi på straffar och utjämnade till 1-1 i matcher. Att vara i Estrad när alla är “blåögda” är en otrolig känsla.

Så är det stämningen och publiken du kommer sakna mest?
– Engagemanget bland Alingsåsarna kommer jag sakna. Den känsla de kan skapa i en fullsatt Estrad med det trycket finns ingen annanstans och då får både Hammarby och Kristianstad ursäkta, för när det låter som det gör när vi är bra på hemmaplan finns inte i någon annan stad.

Hur tänker du inför Ystads IF i kvartsfinal?
– Otroligt svårt. Ystad är tillsammans med Sävehof bästa laget i serien. Har vunnit Final4, har bred trupp, har spelat den här typen av matcher många gånger tidigare. Vi måste göra vårt årsbästa, det är helt klart. Men jag tror på oss, jag vet att killarna tror på oss. Vi är bra, vi har tränat bra och vi kan slå alla andra lag, det är jag helt övertygad om.

Vi måste ta något om framtiden med. Mikael Franzén och Jerry Hallbäck tog Aranäs till högsta ligan 2010. Nu finns det möjlighet att göra samma sak igen när duon återförenas nästa säsong i Redbergslids IK.

– Det är ju lite annan press när man springer omkring med två stjärnor på bröstet, säger han och skrattar. Mikael fortsätter.
– Alla lag kommer att vilja slå oss och nu blir det spel mot S-hof, Kärra och HP Alingsås. Det kommer bli något helt annat. Men klubben växer och det gäller att få fram nya heta spelare underifrån. Jag är otroligt spänd och engagerad i det som kommer men först är det Alingsås och slutspelet som har totalt fokus, nu ska vi bara vinna, säger Mikael Franzén inför sitt sista slutspel i den blåvita dräkten.

Kvartsfinal 1 ikväll 19.00 mot Ystads IF på bortaplan.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.