EM-brons för historisk Bengtström


Jonas Bengtsson 2024-06-11

Carl Bengtström, från Landvetter, firar EM-bronset efter målgången.
Bild:Deca Text&Bild
Carl Bengtström, från Landvetter, firar EM-bronset efter målgången.

SPORT | Carl Bengtström var rankad elva i Europa inför friidrotts-EM i Rom. Men ikväll slutade han trea på 400 meter häck och slog samtidigt till med ett nytt svenskt rekord i finalen. Sven Nylander var den tidigare rekordhållaren.

– Det känns otroligt stort, sa han till SVT efter loppet.


 

Det svenska rekordet för herrar på 400 meter häck har stått sig sedan legendaren Sven Nylander tävlade på OS i Atlanta 1996. Men nu har ”Carl den store” skrivit in sig i de svenska historieböckerna sedan han slagit det 28 år gamla rekordet med fyra hundradelar efter att ha spurtat in som trea i EM-finalen under tisdagskvällen.

Efter loppet berättade Bengtström för SVT att bronset betydde ”mycket mindre än tiden”.

– Det är otrolig stort att gå under 48 sekunder. Jag har sagt det i några år nu, att jag vet att möjligheten har funnits. Men jag måste sätta ett bra lopp, och jag känner att jag gjorde det nu. Det är otroligt skönt att man kan hålla ihop allting.

Ny svensk rekordtid är nu 47,94 sekunder.

– Det känns otroligt stort, för det är en sån traditionsgren som vi har haft i Sverige.

Etta i loppet blev ”omöjlige” norrmannen Karsten Warholm (46,98) medan silvret gick till hemmahoppet Alessandro Sibilio (47,50).

– Jag visste att Warholm skulle komma, sa Bengtström som sprang på bana nia och hade just Warholm innanför sig på bana åtta.

– Jag visste att italienaren var stark som fan också. Jag fick bara hålla mig lugn där och tänka på att göra mitt lopp och vara stark på andra halvan.

Bengtström låg femma inför upploppet men tryckte sig fram och förbi motståndarna de sista femtio meterna, och stod alltså precis som i semifinalen för en oerhört stark avslutning. Han slog till och med i sista häcken grovt men inget gick att stoppa Landvettersonen den här magiska kvällen.

– Det är riktigt, riktigt imponerande det Bengtström gör här i Rom, jublade SVT-kommentatorn Alhaji Jeng.

– Han springer igenom sista häcken, då blev man lite orolig, men det höll ju, sa Bengtströms tränare Erik Olsson som njöt av framgångarna efter en tuff tid för sin adept.

– Det är en otrolig revansch, för på EM för två år sedan fick han en liten bristning i baksidan efter andra häcken och gick inte vidare till final, förra året försvann helt och nu står han här som bronsmedaljör och svensk rekordhållare, så det känns bra.

Bengtström beskrev finalen som ett perfekt lopp, vilket inte var så konstigt då han putsade sitt personliga rekord med över en halv sekund.

– Det kändes stabilt. Jag kan inte säga så mycket mer än att det var ett bra utfört lopp, sa EM-bronsmedaljören som tidigare har tagit VM- och EM-brons inomhus på 400 meter slätt.

Bengtström sa även till SVT att framgången och det svenska rekordet betydde otroligt mycket.

– För svensk löpning är det ju en stor dag. Jag slog svenska rekordet, och det är bara att jobba mot nya mål nu.

Nästa stora tävling för Bengtström: OS i Paris i augusti.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Skicka insändare till oss


Senaste artiklarna
« Föreg. Nästa »

Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.