Bengtström och Pihlström till EM-final, ”PB” för Pihl


Jonas Bengtsson 2024-06-10

Carl Bengtström (mitten) är klar för morgondagens EM-final.
Bild:Deca Text&Bild
Carl Bengtström (mitten) är klar för morgondagens EM-final.

SPORT | EM i friidrott pågår för fullt i Rom just nu. Under måndagseftermiddagen blev de båda Landvetterlöparna Carl Bengtström och Samuel Pihlström klara för final i sina respektive grenar. Bengtström på 400 meter häck och Pihlström på 1 500 meter – men skadeläget är just nu oklart för den sistnämnde som var med om ett massfall i semifinalen. Dessutom fick Linus Pihl från Lerum en oväntad gratisplats till semifinalen efter ett sent återbud.

 

Så här har det gått hittills i utomhus-EM i friidrott för de åtta atleterna från Lokalpressens fyra bevakningsområden:

Seedade Carl Bengtström (Härryda) gick direkt till dagens EM-semifinal på 400 meter häck och slapp därmed att springa i något av de tre försöksheaten igår. Bengtström gjorde ett kontrollerat lopp på Olympiastadion och på slutrakan spurtade han förbi britten Alastair Chalmers för att säkra en andraplats, vilket också innebar en direktkvalificering till finalen som avgörs i morgon klockan 21.05.

– Det gick fort alltså. Snabbare än jag trodde att folk skulle kunna springa. Jag fick pusha mig hårt men det är bara bra. Skönt att säkra en placeringskvalifikation. Det är ett okej lopp. Jag försöker gå lite för avslappnat och är inte jätteeffektiv över häckarna. Men jag har ändå ganska bra krafter så det är skönt, det blir bättre imorgon, sa Bengtström till SVT:s André Pops efter målgången.

Samuel Pihlström (Härryda) hade det tufft och trångt i sin semifinal idag på 1 500 meter. I den näst sista svängen så ramlade flera löpare framför Pihlström som också drogs med i fallet. Medeldistansaren var därmed chanslös på att ta sig vidare till finalen. Men den svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist lämnade in en protest – som godkändes. Och då Pihlström ansågs oskyldig till fallet fick han en plats till finalheatet den 12 juni klockan 22.26. Enligt SVT begav sig dock Pihlström iväg efter loppet för att röntga handen som skadades, och det är i skrivande stund oklart om han kan springa i finalen.

Suldan Hassan (Alingsås) slutade i helgen på en trettondeplats (av 60 startande) på halvmaran med tiden 1:02.09, vilket var 15 sekunder över det personliga rekordet.

– Det var skapligt. Mitt fokus är att springa bra på maran på OS senare i sommar, så jag tycker ändå att det var ok. Men jag ville ha mer, jag ville gärna vara närmre pallen eller på pallen, sa Suldan Hassan till SVT efter loppet.

Andreas Kramer (Partille) tog VM-silver i våras och hoppades på ännu en medalj då han tagit sig till EM-finalen på 800 meter, väl där slutade han femma under söndagskvällen.

– Det är surt alltså. Jag visste att det skulle bli tufft i en så här öppen final och jag hade lika gärna kunnat ta en medalj. Jag är nöjd med hur det blir till en början sen händer det något framför mig där någon nästan faller och jag får parera lite. När spanjoren börjar tappa blir det en lucka och då var det för sent, sa Kramer till SVT.

Trestegshopparen Gabriel Wallmark (Partille) kvalade men hans bästa resultat (16,14 meter) var dessvärre 34 centimeter ifrån tolfteplatsen som hade inneburit finalhoppning.

Linn Söderholm (Partille) från Sävedalens AIK slog nytt personligt rekord i försöksheatet på 3 000 meter hinder med tiden 9:34.62. En stark insats som gav en biljett till finalen – där gick det dock tyngre då Linn var sist över mållinjen på en betydligt sämre tid än i kvalet.

Karl Wållgren (Lerum) EM-debuterade då han var en av tre svenskar som ställde upp på 400 meter häck. Men premiären blev inte lyckad för Wållgren som skadade sig och tvingades bryta loppet.

Desto bättre gick det för 200-meterslöparen Linus Pihl (Lerum) som var två hundradelar ifrån att gå vidare från försöksheatet i sin EM-debut genom den fina tiden 20,95 sekunder. Loppet gick klockan tolv igår på dagen och ingen hade en tanke på att utslagne Lerumssprintern skulle synas i tv-rutan igen. Men det var precis vad han gjorde sent under söndagskvällen, till stor överraskning för kommentatorer, publik och bildproducenten – för i grafiken stod det nämligen ett tjeckiskt namn när kameran filmade Pihl. Men 25 minuter före start hade tjecken lämnat återbud, Pihl fanns då redo i kulisserna att hoppa in.

– Ifall någon skadar sig innan racet så får man hoppa in, och det fick jag då som var på första av de replacement som man kallar det, sa Pihl, till SVT, som alltså var på plats och värmde upp "ifall ifall".

– Folk hade sagt åt mig att ”du kan få springa om du har tur”. Eller tur för mig, inte tur för dem (skratt).

Lerumslöparen var inte helt oväntat glad över insatsen sedan då han slog till med ett nytt ”PB" (personligt rekord) på 20,91 sekunder.

– Jo, men jag tyckte det gick bra. PB, alltså, i regn. Jag är nöjd, sa Pihl som blev sexa av åtta i semifinalsloppet.

Följ oss på sociala medier: (där finns EM-bilder på alla nämnda friidrottare)
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Skicka insändare till oss


Senaste artiklarna
« Föreg. Nästa »

Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.