Bragdmatch av Sävehof


Denny Bågenholm 2024-04-03

Segerjublet visste inga gränser när Sävehofs unga lag tog sig vidare till kvartsfinal i European League.
Bild:Karin Celander
Segerjublet visste inga gränser när Sävehofs unga lag tog sig vidare till kvartsfinal i European League.

En för alla, alla för en. Det var fullt fokus när Sävehof vann med 34-25 och avancerde till kvartsfinal.
Bild:Tommy Holl
En för alla, alla för en. Det var fullt fokus när Sävehof vann med 34-25 och avancerde till kvartsfinal.

En bild säger det mesta. Honnevers och Sävehofs tidigare lagkapten såg uppgiven ut när Felix Möller visade vilja, den här matchen skulle gulsvart vinna till varje pris.
Bild:Tommy Holl
En bild säger det mesta. Honnevers och Sävehofs tidigare lagkapten såg uppgiven ut när Felix Möller visade vilja, den här matchen skulle gulsvart vinna till varje pris.

Stefan \
Bild:Denny Bågenholm
Stefan "Abbe" Albrechtson var strålande glad över den bragdartade segern över Hannover. Nu är det bara att göra samma sak i kvartsfinalerna mot Malmö i Handbollsligan och sedan Flensburg i European League.

SPORT | Sävehof var tvingade att vinna returmötet mot Hannover med minst fem bollar för att avancera till kvartsfinal i European League. Det blev till slut nio bollar och Sävehof får möta tyska stjärnlaget, SG Flensburg.

– Kan vi slå Hannover, kan vi rubba Flensburg, säger “Abbe”.


 

Gång på gång visar de unga spelarna i Sävehofs herrlag att de inte backar för några motståndare eller visar respekt för internationella storlag. Efter en fantastisk match där de gulsvarta styr matchen från första minuten, inför en hängiven storpublik, är laget nu vidare i Europa.

Sävehof visar redan tidigt att det ska bli en rejäl kamp på planen, här kommer ingen att vika ner sig. Hemmalaget tar en snabb ledning med 3-0 efter några minuter och sedan släpper man aldrig greppet om Hannover. Det är som en krokodil som satt käftarna i en buffel vid strandkanten. Sävehofs snabba spelare chockar tyskarna hela tiden. Efter tolv minuter är trots allt Hannover ikapp genom kantspelaren Steinhauser. Det står 8-8 och lagen följer varandra fortsättningsvis även om Sävehof har en bolls ledning hela tiden fram till 23 minuten. Där får Sävehof med sig lite bollstölder och några räddningar, laget går upp till en fyramålsledning i paus, 18-14. Precis det antal mål som krävs för en förlängning.

Hemmalaget inleder andra halvlek med att höja tempot ytterligare och sätter tryck på de tyska spelarna, som har svårt att göra mål. Hannover lyckades bäst på fasta situationer när laget bytte in sin 206 centimeter långa Uladzislau Kulesh som fick prickskjuta över muren i mål. I hemmalaget fortsatte hela laget med Felix Möller och Gustaf Wedberg i spetsen att göra stora hål i Hannovers försvar. Sävehof behåller avståndet med viktiga 5-6 mål stora delen av andra halvlek. Men när det återstår tio minuter bombar Kulesh in ytterligare ett mål på frikast och nu skiljer det bara tre bollar, ska drömmen ta slut och Hannover komma ikapp?

Alexander Westby gör 28-24 och direkt efter stjäl Felix Möller bollen och kastar den till en fri Westby som gör sitt andra mål på en minut fram till 29-24. Hannover har inget att sätta emot utan Sävehof kan vinna matchen med 34-25 och jublet i Partille arena visste inga gränser.

Sävehof är nu klara för kvartsfinal mot Flensburg. I Partille Arena på tisdag 23 april och i Flensburg på valborg, 30 april. Men redan på fredag drar det svenska slutspelet igång med kvartsfinal mot Malmö klockan 19.00 i Partille Arena.

Assisterande tränaren Linus Ekman är nöjd efter matchen.

– Ja, vi kände att vi gjorde en bra match nere i Hannover. Det är faktiskt lite otur att vi torskar med fyra mål, att det inte blev två eller tre. Vi tyckte att vi hade en chans här hemma om vi var med till slutet, vilket vi ju var, säger Linus Ekman med ett stort leende.

– Vi har en jäkla massa vinnare i det här laget, Felix, Simon, Mittun, Wille, Berlin. Jag kan fortsätta  nämna hela laget där alla älskar de här lägena när det ska avgöras, vinna eller försvinna, då är de som bäst, säger Linus.

Att spela så många viktiga matcher på kort tid, hur ska ni lösa det?
– Jag tycker vi har gjort det här i många år nu. Spelat kombinerat i Europa och samtidigt slutspel på hemmaplan, så jag tycker att vi har en bra rutin på detta. Vi har bra personal runt omkring laget som hjälper dem och spelarna själva har blivit rutinerade, fast de inte är så gamla.

Nu blir det Flensburg i kvartsfinal?
– Ja, det är ju väldigt häftigt. Man får väl ändå säga att de är favoriter, säger han och skrattar, han fortsätter.
– Det ska bli väldigt roligt och väldigt inspirerande. Det är back to back mot ett av världens bästa lag. De ligger i toppen av tyska Bundesligan och vill spela Final4. Det är häftigt att ett svenskt lag med våra förutsättningar jämfört med deras att få stå i sådana matcher, säger Linus.

En annan person som var otroligt nöjd efter matchen var klubbdirektör Stefan Albrechtson som inte riktigt hade greppat vad som precis hade hänt.

– Idag trodde jag faktiskt att vi hade en liten chans att vinna matchen. Men jag trodde inte att vi skulle vinna med det resultatet, absolut inte. Men vi hade lite marginaler med oss som vi inte hade där nere, säger han.

Det var en fantastisk stämning i arenan idag?
– Ja, en härlig stämning. Det var det bästa på länge, nu får vi hoppas att det fortsätter på fredag i kvartsfinalen mot Malmö, säger en sprudlande glad “Abbe”.

Och nu blir det Flensburg i en kvartsfinal?
– Ja, Flensburg i en kvartsfinal. Det är ju en dröm. Vi har mött dem en gång tidigare. Då förlorade vi med ett mål sammanlagt i Champions League, i åttondelsfinal. Om vi kan slå Hannover med de här siffrorna så borde vi ha en bra chans även mot dem, inget är omöjligt, säger Stefan Albrechtson.

Herrarnas senaste bedrift i Europa var för tio år sedan när laget vann Challenge Cup mot det gamla storlaget Metaloplastika Sabac. Innan dess får man gå tillbaka till 2004 när Sävehof spelade åttondelsfinal i Champions League i Partillebohallen och förlorade dubbelmötet med 60-61. Laget man förlorade mot då var SG Flensburg-Handewitt. Nu 20 år senare är det dags för revansch.

En spelare som var med 2004 var Peter Möller, nu är det hans söner Simon och Felix som står på planen och ska försvara Sävehofs färger.
– Jag kommer ihåg att vi gör två riktigt bra matcher. Erik Fritzon är fenomenal och gör runt tio mål. Sen är det ju ett galet tryck i Partillebohallen, men då fick du bara in 2000 personer. Vi vinner med fyra mål hemma och sen gör vi en jättebra match även i Flensburg men förlorar med fem, så vi åker ut med en boll, det var riktigt tråkigt, säger Peter Möller.

Om du skulle rangordna årets bedrift med det ni gjorde då?
– Detta är betydligt större. Det är sådan skillnad på världshandbollen idag mot hur det var då. Det är så mycket pengar och en stjärnspelare i Tyskland har lika hög lön som hela Sävehofs herrtrupp. Sen går spelarna tidigare utomlands idag och handbollen är så otroligt mycket bättre. Detta är det största inom svensk klubbhandboll någonsin skulle jag säga, säger Möller bestämt.

Nu står Felix på samma plats som du gjorde då, är han en bättre spelare än du var?
– Absolut, han är mycket bättre än jag var. Det har väl med evolution och gener att göra, det måste ju bli en utveckling, säger han och skrattar.

Flensburg som lag, hur bra är de?
– Detta är absolut ett av Europas bästa lag, det är ytterligare ett snäpp upp. Om Hannover hade Edvardsson och en del riktigt bra spelare, så har Flensburg Jim Gottfridsson och landslagsspelare på varje position. Dessutom kommer de inte att underskatta Sävehof som nu vunnit över både Hannover och Skjern.

– Detta kommer vara det bästa laget som någonsin spelat i Partille. Och med en fullsatt Partille Arena och Sävehofs unga spelare som älskar den här typen av matcher kan det absolut gå vägen.

Peter Möller har fem säsonger i Tyskland och spelade i Hamburg 2002. Det är där Final4 kommer att spelas i maj om Sävehof tar sig dit.

Felix Möller skrattar när han hör att pappa Peter tycker han är bättre.

– Jag får nog vänta med att svara på den tills jag vunnit lika mycket som han gjort, säger Felix.

Att detta är större än deras bedrift på 2000-talet, håller du med?
– Vet inte, Champions League är ju ändå Champions League. Svårt att inte tycka det kanske är större. Men som han säger, det är en helt annan handboll idag, så visst känns detta stort.

Varför är ni så bra?
– Vi är ett gäng killar som älskar att spela handboll tillsammans, det är det bästa som finns, svårare än så är det inte, säger Felix Möller.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.