Äntligen blev det guld för Lerum

Denny Bågenholm 2024-04-02

Segerrusiga Lerumsspelare efter finalsegern över IFK Göteborg. Medaljer och buckla tillsammans med ett perfekt lagfoto efter matchen.
Bild:Denny Bågenholm

I paus var det taktiksnack och det höll hela vägen. Tredje gången gillt för Lerums IS som äntligen fick ta hem en seger i Future Cup.

SPORT | Lerums IS flickor 16 spelade sin tredje raka final i Future Cup under helgen. Nu vann man cupen efter finalseger mot IFK Göteborg.

– Det känns helt fantastiskt faktiskt. Att få spela och vinna över IFK Göteborg, säger lagkaptenen Agnes Klintberg.

Lerums IS har av tradition gått långt i cupen som spelas under påskhelgen. Tre år i rad har man nått final, där de senaste två åren har inneburit förlust mot danska lag. Nu mötte man lokalkonkurrenten IFK Göteborg i finalen på Heden 3.

Lerum hade full pott i gruppspelet med nio poäng och 111 i målskillnad. Där var 21-vinsten mot Alingsås KIK den tuffaste matchen. I semifinalen mötte man Utsikten där man vann med 20 efter mål av Agnes Klintberg och Tyra Swärdh.

Finalen spelades 09:10 på annandag påsk där molnen låg tunga över Heden. En tapper publik var på plats för att heja fram Lerumslaget i sin tredje raka final. En spelare som saknades i laget var Anna Svanberg som istället spelade i det svenska landslagets F16-landskamp mot Portugal där hon gjorde 20-målet i Sveriges segermatch som slutade 40.

Laget är även utan Anna fullt av talanger och visar redan i inledningen mot IFK att detta kommer bli en tuff kamp. Det är mycket ställningskrig inledningsvis men en stund in i första halvlek tar Göteborg över matchen mer och mer. Båda lagen har några lägen på slutet av halvleken, men den slutar oavgjort, 00.

I andra halvlek tar Göteborg kommandot över spelet. Lerum blir tillbakapressade och det är bara ett bra försvarsspel och fina målvaktsräddningar som håller Lerum kvar i matchen. Med tio minuter kvar hittar man tillbaka in i matchen och spelet jämnas ut. Med åtta minuter kvar får Alice Rådsjö tag på bollen mitt på Göteborgs planhalva och skickar iväg en höjdboll in mot deras mål. Göteborgs målvakt tar sats och hoppar för att försöka nå bollen men är någon meter för långt ut på planen. Till Lerums stora glädje ser laget bollen gå över målvakten och in under ribban fram till 10. IFK gör allt för att kvittera men fler mål blir det inte utan Lerums IS kan äntligen titulera sig mästare i Future Cup.

– Vi var väldigt tillbakatryckta, de var mycket på vår plan. Men jag tycker att vi kämpade bra och satte läget när vi hade det, säger Agnes Klintberg.

Med ett mål i slutminuterna, på en snygg lobb över målvakten?
– Precis, Alice som sköt är ju oerhört bra på att skjuta, så vi ska tacka henne ordentligt nu, säger hon och skrattar.