Arbetslösheten fortsätter minska i Partille


Denny Bågenholm 2023-08-16

Arbetslösheten fortsätter minska i Partille. Det finns dock en oro för en rekyl senare i höst.
Bild:Denny Bågenholm
Arbetslösheten fortsätter minska i Partille. Det finns dock en oro för en rekyl senare i höst.

PARTILLE | 28 månader i följd, så lång är nu trenden för sjunkande arbetslöshet i Partille kommun. Sedan i mars 2021 har arbetslösheten gått ned från 6,2 till 4,7 procent.

– Självklart är det alltid positivt att arbetslösheten minskar, det är alltid bra att människor kommer i sysselsättning, säger Marith Hesse.


 

Under två år har arbetslösheten minskat. I juli fortsatte utvecklingen. Under juli månad rapporterade Partille kommun en total arbetslöshet på 4,7 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol med −0,1 procent.

– Det är alltid roligt med positiv statistik men samtidigt är det svårt att analysera exakt vad som ligger bakom siffrorna. Vi vet att det sker mycket varsel och många företag har det svårt. Vi följer alla siffror noga och framförallt arbetslivsenheten följer konjunkturen noggrant. För den enskilde som fått jobb vet vi att självförtroendet ökar och folk mår bättre när man är sysselsatt. Det skapar skatteintäkter och minskad psykisk ohälsa, säger Marith.

Sett till antalet personer betyder det att 944 av 20 085 invånare i åldern 16 till 65 år i Partille kommun var inskrivna som arbetssökande.

– Det är alltid en eftersläpning i statistiken, det tar ett tag innan man får resultatet som i detta fallet drivs av ökande kostnader, högre räntor och svagare krona.

Om du jämför Partille med exempelvis Göteborg, är det ungefär samma eftersläpning i statistiken?
– Det skulle jag tro, för även om Göteborg är större har de en stor fördel eftersom det är  fler människor sysselsatta så resultaten blir jämförbara.

Har Partille en annan fördel eftersom det är korta avstånd mellan de olika förvaltningarna?
– Visst är det en  fördel. Vi kan snabbt sätta in punktinsatser om det skulle behövas på enskilda områden. Samtidigt krävs det att vi håller i pengarna nu när vi inte fullt ut har sett resultatet från vårens kostnadsökningar ännu, fortsätter hon.

Andelen arbetsföra som varit utan arbete i minst ett år i Partille under  juli var lägre än för ett år sedan. Men jämfört med månaden innan har antalet långtidsarbetslösa ökat. I juli hade 361 Partillebor varit arbetslösa i minst ett år. 361 personer motsvarar 1,8 procent av arbetskraften i kommunen – andelen långtidsarbetslösa är 0,2 procentenheter lägre än samma månad för ett år sedan.

– Här kommer oron för framtiden in, vi ser ökade konkurser och fler varsel. Vi ser alla kommunens kostnader öka och samtidigt behöver vi anpassa utgifterna till eventuellt minskade skatteintäkter om konkurser och arbetslösheten vänder uppåt. Vi har en tuff höst framför oss, säger Marith Hesse.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.