Smittskydd Västra Götaland larmar - ovanligt många fall av papegojsjuka


Hanna Uhlin 2023-12-29

Eva Lindgren, smittskyddsläkare Västra Götaland. Papegojsjukan sprids mellan fåglar, men även människor kan drabbas om de utsätts för kontakt med en fågel som bär på smittan, eller vid kontakt med kontaminerade partiklar.
Bild:VGR / Pexels
Eva Lindgren, smittskyddsläkare Västra Götaland. Papegojsjukan sprids mellan fåglar, men även människor kan drabbas om de utsätts för kontakt med en fågel som bär på smittan, eller vid kontakt med kontaminerade partiklar.

De senaste veckorna har fem fall av papegojsjuka konstaterats i Västsverige. Det är en ovanligt hög siffra och Smittskydd Västra Götaland rekommenderar nu försiktighet när det gäller kontakt med fåglar.

 

Strax före jul gick Smittskydd Västra Götaland ut med en varning gällande kontakt med vilda fåglar. Detta efter att fem fall av papegojsjuka konstaterats i Västsverige de senaste veckorna. Papegojsjuka är en bakteriesjukdom som kan ge influensaliknande symptom med allmänpåverkan och muskelvärk.

I allvarliga fall kan den även orsaka lunginflammation och dödsfall förekommer. Förra vintersäsongen var det få fall av papegojsjuka i Västra Götaland, men nu har alltså flera fall konstaterats på kort tid.

– Vintern har ju bara börjat, så vi befarar fler fall denna säsong. Det gör att vi vill öka kunskapen om att man ska vara försiktig vid fågelmatning och procedurerna runtomkring rengöring av fågelbord, säger Eva Lindgren, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Västra Götaland i ett pressmeddelande. 


Smittan ökar ofta under vinter och sprids främst via fågelbord – i synnerhet när de ska rengöras. 
För att minska risken för smitta bör fågelbordet rengöras utomhus och blötas med exempelvis såpvatten för att undvika att torkad avföring dammar. 


– Det har att göra med att många matar fåglar i sin trädgård då. När fågelbordet ska rengöras finns det en risk att människor smittas, eftersom sjukdomen då kan spridas via avföring och damm. Vissa använder högtryckstvätt när de gör rent fågelbordet, men det bör undvikas eftersom det kan öka mängden smittämne i luften, säger Eva Lindgren. 


FAKTA - Papegojsjuka (psittacos)

Papegojsjuka är en så kallad zoonos, en sjukdom som kan spridas från djur till människa.
Papegojsjuka kan ge milda symptom, men också orsaka ett influensaliknande tillstånd. I svåra fall kan den ge allvarlig lunginflammation och det händer att den leder till dödsfall. Sjukdomen kan behandlas med antibiotika.
Papegojsjuka är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen. Fåglar kan sprida smitta även när de är friska.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.

 


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.