Här är de mest lästa barnböckerna


Jonas Bengtsson 2023-12-27

Topplistan över de mest lästa böckerna.
Bild:Denny Bågenholm
Topplistan över de mest lästa böckerna.

Barnboksappen Lylli har presenterat en ny kartläggning som visar hur läsningen hos svenska barn sett ut det senaste året. I Partille och Lerum är det Babblarna och Paw Patrol som varit mest populära.

 

Lylli har tusentals böcker att välja på och kartläggningen är baserad på läsning av barnböcker hos över 9 000 barnfamiljer i Sverige under perioden 1 november 2022 till 31 oktober 2023. Rapporten visar bland annat att svenska barn tillsammans har läst böcker 1,67 miljoner gånger – och att årets tydliga litterära trend bland svenska barn utgör ett trendskifte från föregående år.

Svenska barn har läst 21 procent fler antal böcker i månaden 2023 jämfört med 2022, lästiden per månad har i år ökat med 24 procent, jämfört med 2022 och antal lästillfällen per månad har ökat med 29 procent under 2023 jämfört med 2022. Förra årets favoritteman var superhjältar och äventyr, som nu har bytts ut mot familj och vardagsberättelser. I Linköping läser barn flest böcker, följt av Västra Frölunda, Norrköping, Västerås, Sundsvall, Växjö och Uppsala.

I Gävleborgs län bor Sveriges största Pelle Svanslös-fan, där ett barn läst "Pelle Svanslös" hela 232 gånger det senaste året. I Stockholms län hittar vi det tveklöst största "Skönheten och Odjuret"-fanet som läst samma bok 302 gånger och i Dalarnas län finns det största "Paw Patrol"-fanet som läst "Paw Patrol" 344 gånger.

– Läsning är väldigt viktigt för barns kognitiva utveckling så vårt mål är att inspirera barn till ett liv som läsare, att hitta glädjen i läsning. Det finns idag många olika bra sätt att läsa på som kan ersätta tid framför skärmtid bestående av spel och film. Kartläggningen speglar vad barn själva väljer att läsa – och läsning ska ju vara lustfylld så vi hoppas att vår kartläggning ska ge föräldrar och vuxna inspiration till att utforska vad barnet faktiskt verkar vara intresserad av att läsa, säger Monica Fagraeus Lundström, vd på Lylli, i ett pressmeddelande.

Siffrorna visar en rekordtidig start av att läsa julböcker i år, redan i augusti – direkt efter sommarlovet. I Kiruna hittar vi Sveriges största julboksentusiast, där har ett barn läst julböcker 237 gånger.

De populäraste julbarnböckerna hos Lylli är i år: (1) ”Paw Patrol: Valparna räddar julen”, (2) ”Monsters Inc – Jul i Monstropolis”, (3) ”Lussa lagom”, (4) ”Musse Pigg – Tomtens hjälpreda” och (5) ”Disneys julklassiker – Askungen”.

Vad gäller lässiffror för Partille och Lerum så kan man konstatera att den mest lästa barnboken hos Lylli var ”Hallooo Babblarna” i Partille och ”Dagspöket på sjukhus” i Lerum. Favoritkaraktärer är Greta Gris (Partille) och Paw Patrol (Lerum). Årets mest populära lästema i Partille var ”djur”, och ”vardagsberättelser” i Lerum.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.