Klart - Västtrafik inför civila biljettkontrollanter


Hanna Uhlin 2023-12-29

Lars Backström, vd på Västtrafik. Västtrafik satsar på fler kontrollanter – nu även civilklädda.
Bild:Patrik Olsson / Jesper Wiberg
Lars Backström, vd på Västtrafik. Västtrafik satsar på fler kontrollanter – nu även civilklädda.

Från februari kommer Västtrafik återinföra civilklädda biljettkontrollanter i bland annat Partille och Göteborg. Företaget satsar även på biljettkontroller på tåg. Detta för att minska fuskåkandet och säkra företagets intäkter.

 

Fler biljettkontroller och test av nya metoder – det är Västtrafiks väg för att få fler att betala för sin resa. Nu ska antalet biljettkontroller mer än tredubblas och öka från tre miljoner till elva miljoner per år. Utöver fler synliga biljettkontrollanter ska företaget även testa nya arbetssätt för att minska fuskåkandet i länet.

En av metoderna handlar om att återinföra civilklädda biljettkontrollanter i zon A där resenärerna inte behöver visa biljett. Från februari kommer företaget införa civila biljettkontrollanter på prov i Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö kommun. Metoden ska testas i sex månader och de civilklädda kontrollanterna ska identifiera sig med id-kort.

– Vi kommer att ha långt fler synliga biljettkontrollanter än tidigare men att bara göra mer av samma tror vi inte räcker. Vi behöver fler verktyg att jobba med. Därför testar vi detta som ett komplement, men vi är också öppna för att testa andra metoder framåt, säger Västtrafiks vd Lars Backström i ett pressmeddelande.



Varje år förlorar Västtrafik flera hundra miljoner kronor i uteblivna intäkter. På prov kommer Västtrafiks biljettkontrollanter även stötta tågvärdar med så kallade plattformsviseringar, där resenärer visar biljett innan de stiger på tåget. Biljettkontroller på tåg kommer främst ske vid större evenemang med många resenärer, uppger Västtrafik.

Med start i början av 2024 kommer biljettkontrollanterna också att kontrollera biljetter ombord på Öresundståg.



– Vårt mål är inte att fler resenärer ska få en tilläggsavgift, utan att fler ska köpa biljett. Det är viktigt att vi får in våra biljettintäkter och kan satsa på kollektivtrafiken så att fler kan och vill resa hållbart, säger Lars Backström.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.