Kraftig minskning av fyrverkeriskador


Hanna Uhlin 2023-12-31

Fyrverkeri är vackert att se på men kan vara farligt att hantera. Statistiken visar dock att de allvarliga olyckorna minskar.
Bild:Pexels
Fyrverkeri är vackert att se på men kan vara farligt att hantera. Statistiken visar dock att de allvarliga olyckorna minskar.

När det nya året rings in kommer ett tjugotal svenskar skadas så pass allvarligt av fyrverkerier att de tvingas uppsöka sjukvård. Men trenden är märkbart minskade och i Västra Götaland har vårdfallen minskat med en tredjedel sedan början av 10-talet.

De två senaste nyåren har drygt 20 personer inkommit till landets akutmottagningar efter att ha skadats av fyrverkerier. Antalet skadade varierar från årsskifte till årsskifte, men sedan 2010 rör det sig totalt om drygt 430 skadade. Och trenden är tydligt minskande. Åren 2010–2015 skadades i snitt 40 personer per nyårsafton. De senaste fem åren låg snittet på 24 personer, visar MSB:s årliga undersökning av fyrverkeriskador som nyhetssajten Newsworthy gått igenom.

– Antalet olyckor har minskat märkbart, säger Rolf Weinander vid enheten för hantering av explosiva varor på MSB i ett pressmeddelande. 


I Västra Götaland råder samma trend. Här har antalet patienter som sökt sluten eller specialiserad öppenvård minskat från drygt 20 personer per år i början av 10-talet till lite drygt 14 per år under åren 2018–2022. Troligtvis har skärpta regler och ett generellt minskat intresse för fyrverkerier bidragit till den positiva utvecklingen. I början av 2000-talet blev smällare tillståndspliktiga och sedan 2019 omfattas alla raketer med styrpinne av samma tillståndskrav.

– Det kan absolut ha bidragit till minskningen. Anledningen till att vi införde bestämmelsen med stora raketer var en olycka, där en 13-åring fick ena benet helt söndersprängt av en raket och fick amputera det. Sedan 2014 har vi inte haft någon som fått så allvarliga skador som vi känner till, säger Rolf Weinander.



2013 rapporterades det senaste dödsfallet i en fyrverkeriolycka i Sverige. Under 00-talet avled totalt fyra personer vid fyra olika tillfällen – alla män i åldersgruppen 17 till 27 år. Tre av fyra som skadats vid nyårsfiranden sedan 2010 har också varit män. Drygt var tredje hade skador på händer eller armar, medan var fjärde hade skador på ansikte eller huvud. Var femte person drabbades främst av ögonskador.

– I de allra flesta fall beror det på att man gjort fel. Ofta brännskador på händer och armar för att man håller fyrverkeripjäsen i handen. Fyrverkerier är EU-godkända, testade och säkra, och följer man instruktionerna så händer det väldigt sällan olyckor. I så fall är det funktionsfel, avslutar Rolf Weinander.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.