Maritiman – inget för landkrabbor


Denny Bågenholm 2023-07-06

Jagaren Småland är flaggskeppet i samlingen med sina stora kanoner och spännande historia.
Bild:Denny Bågenholm
Jagaren Småland är flaggskeppet i samlingen med sina stora kanoner och spännande historia.

Johannes Olsson och skeppshunden Pärla hälsar alla hjärtligt välkomna till Maritiman i sommar.
Bild:Denny Bågenholm
Johannes Olsson och skeppshunden Pärla hälsar alla hjärtligt välkomna till Maritiman i sommar.

Utsikt från jagaren Småland mot Operan, Läppstiftet, Hisingsbron och S/S Marieholm.
Bild:Denny Bågenholm
Utsikt från jagaren Småland mot Operan, Läppstiftet, Hisingsbron och S/S Marieholm.

Fotouställningen om kriget i Ukraina pågår jela sommaren.
Bild:Denny Bågenholm
Fotouställningen om kriget i Ukraina pågår jela sommaren.

Granne med Göteborgsoperan och Casinot ligger Skandinaviens största flytande museum med fartyg från 1800-talet och framåt. En häftig jagare och gulliga bogserbåtar finns att besöka på detta upplevelsecentrum.

– Här finns det saker för alla och det bästa är att du får känna, lukta och pilla på allt, säger Johannes Olsson.


 

Maritiman är en del av Göteborgs flytande kulturarv. En unik plats där man kombinerar upplevelser för alla sinnen. Detta är en plats du kan besöka som ett klassiskt museibesök, men du kan också gå guidade turer vilka ingår i entrén eller testa olika äventyr med Virvelina och Tim.
– Det här är en plats som är väldigt taktil. Man får dra i alla spakar, trycka på alla knappar och vrida på alla rattar. Här kan du uppleva livet till sjöss med alla sinnen helt enkelt, säger Johannes Olsson som är programchef på Maritiman.

– Här kan alla trivas, från små barn till mor- och farföräldrar som också tycker att det är rätt kul att titta på fartyg. Jag skulle säga att våra fartyg är bra för personer i alla åldrar egentligen, säger han och skrattar, och fortsätter:
– Dessutom så har vi ett dagsprogram nu under sommaren som passar oavsett vilken åldersgrupp, intresse eller förkunskaper du tillhör. Vill man gå på djupet så kan man gå in på vår hemsida före besöket och kolla in vårt dagsprogram, säger han.

PÅ EN VANLIG dag kan det vara sagovandring på förmiddagen eller någon upplevelse med Tims havslabb, där kan man genom elva stationer lära sig mycket om havet på praktiska sätt. Eller om livet till sjöss och vår ömtåliga havsmiljö. Alla Maritimans guidade turer ingår i entrébiljetten. Man behöver inte heller förboka något utan kan delta direkt när man kommer.
– Så du har familjeguidningar och för de som är lite mer intresserade av exempelvis jagaren Småland, bogserbåtarna Herkules och Stormprincess, fyrskeppet Fladen, eller Monitoren Sölve från 1875 går det att som besökare välja vad man vill se. Under juni och juli blir det fartygsvandringar på både svenska och engelska.

– Sen så i juli, då kommer det att hända ännu mer spännande grejer. Då kommer vi ha en experimentshow varje dag. Då blir det spektakulärt för showen innehåller både flytande kväve och kolsyreis.

Maritiman har öppet varje dag mellan 10 – 18 i juli. Du behöver inte förboka plats men det blir billigare att förköpa biljetter på webben än att köpa i kassan på plats. Det är mer gäster på förmiddagar och vill man ha det lite lugnare är tipset att komma efter fyra.
Om man är en barnfamilj, hur tycker du att ett bra dagsupplägg ser ut?
– Jag tycker att ett bra upplägg är att börja med en hemlagad lunch på Café Matrosen, där vi har riktigt bra mat. Vi har också ett bra fik om man bara är lite sugen och där finns även en souvenirshop.

Har ni skeppsskorpor?
– Haha, det är ont om skeppsskorpor, men vi har exempelvis rökt makrill med en hemgjord potatissallad om man är hungrig. Eller om man bara är törstig, vår egna destroyer-lager, eller kaffe, läsk och massor med glass.

– När man har ätit lunch så tycker jag att man ska gå ombord på själva museet. Då tycker jag att man ska kika på dagsprogrammet innan man kommer hit och se om det är någonting man vill ta del av. Man kan ju gå och nyttja museet på egen hand, det går jättebra. Men jag skulle gå en guidad tur eftersom det ingår.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.