Guide: 24 timmar i New York


Hanna Uhlin 2023-07-08

New York är en smältdeg av kulturer och sevärdheter. Med tunnelbanans 24 olika linjer tar du dig enkelt runt i världsstaden utan att bli ruinerad.
Bild:Hanna Uhlin
New York är en smältdeg av kulturer och sevärdheter. Med tunnelbanans 24 olika linjer tar du dig enkelt runt i världsstaden utan att bli ruinerad.

Made in China i New York - En del av stadens månkulturella innehåll. Chinatown breder ut sig och har nästan tagit över hela Little Italy.
Bild:Hanna Uhlin
Made in China i New York - En del av stadens månkulturella innehåll. Chinatown breder ut sig och har nästan tagit över hela Little Italy.

Little Italy är ett område på nedre Manhattan, tidigare känt för sin stora befolkning av italienska immigranter. För 100 år sedan bodde här nästan 10 000 italienska ättlingar mot idag knappt 1200.
Bild:Hanna Uhlin
Little Italy är ett område på nedre Manhattan, tidigare känt för sin stora befolkning av italienska immigranter. För 100 år sedan bodde här nästan 10 000 italienska ättlingar mot idag knappt 1200.

Suger det i resetarmen? Sedan april finns det en direktlinje som flyger mellan Landvetter och New York på strax under åtta timmar. Lokalpressens reporter gjorde en blixtvisit och delar med sig av en resedagbok med tips och spaningar från ”The Big Apple”.

 

I april invigde SAS sin direktlinje mellan Landvetter flygplats och Newark Liberty International Airport. Rutten är den första direktflighten mellan Göteborg och New York på över 40 års tid och gör det möjligt att flyga mellan städerna på knappt åtta timmar. Lokalpressen tog tillfället i akt – och bjöds på hemtamt sidledsregn under besöket. Möjligheterna att strosa omkring var således begränsade, men det hindrade inte undertecknad från att dra på sig regnjackan och insupa New York (som för övrigt ligger inbäddad i en omisskännlig marijuanadoft sedan cannabis legaliserades i delstaten för två år sedan).

”Staden som aldrig sover” är ett passande smeknamn på New York som formligen kryllar av kultur, arkitektur, nöjen, idrott och shoppingmöjligheter. Att hitta något att göra är inte svårt – problemet är snarare att hinna med allt som staden erbjuder. Med tidsbegränsning och ösregn i Göteborgsklass sållades dock en hel del alternativ bort redan från start. Efter en stadig amerikansk frukost begav jag mig från Jersey City till nedre Manhattan. Gula taxis i all ära, men tunnelbanan är ofta ett betydligt mer prisvärt och effektivt transportalternativ och med metron tar du dig snabbt och enkelt till skyskraporna på Manhattan. Mer prisvärt är det även att bo på andra sidan Hudsonfloden. Vill du hålla nere priserna: undvik boenden på centrala Manhattan och se dig hellre omkring efter hotell på till exempel New Jersey-sidan.

VÄL PÅ MANHATTAN satte jag kurs mot China Town, en livlig stadsdel som erbjuder fiskstånd och kulörta lyktor i överflöd. Vid foten av Manhattan Bridge finns också stadens största buddisttempel med fri entré – väl värt ett besök om du är intresserad av buddism eller bara vill få en paus från myllret ute på gatorna. Little Italy ligger i samma område som China Town och rymmer mängder av mysiga restauranger med italiensk profil. Här blev det pizza och Birra Morelli med en bekant från Sverige som råkade vara i faggorna. I USA är dricks obligatoriskt, så glöm inte att dricksa minst 15–20 procent av slutnotan och ladda med fördel ner en ”dricksapp” om ditt sinne för siffror är lika dåligt som mitt.

När maten var uppäten och kläderna så gott som torra bar det av mot Greenwich Village, eller ”The Village” som en New York-bo rättade mig när jag frågade efter vägen. Stadsdelen ligger i sydvästra delen av Manhattan och är känd för sina låga byggnader och bohemiska kultur. I Greenwich Village finns även New Yorks mest kända gaydistrikt och många hbtq-personer vallfärdar till baren Stonewall Inn där Stonewallupproren startade 1969. Strax utanför baren finns Christopher Park med flaggor och statyer av homosexuella par som en påminnelse om upproren mot New Yorks polis. En öl i den fullsatta baren blev det innan jag och mitt sällskap stegade vidare mot High Line, en 2,4 kilometer lång upphöjd järnväg som numera fungerar som en allmän park. På väg dit ramlade vi även över Sex and the city-karaktären Carrie Bradshaws lägenhet som i verkligheten är en avspärrad privatbostad.

High Line sträcker sig 22 kvarter, från 34:e gatan ner till Whitney Museum Of American Art vid korsningen West Village/Meatpacking District. I den långsmala parken tystnar det ständiga trafikbruset och på vissa sträckor finns den gamla järnvägsrälsen bevarad – en häftig kontrast till alla skyskrapor och futuristiska byggnader längsmed parken. Promenaden på High Line fick avsluta min korta New York-vistelse som lämnade mig mätt på intryck och transfetter, men hungrig på mer.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.