493 nya laddbara bilar i Lerum – men bara enstaka nya laddstolpar


Denny Bågenholm 2022-11-14

Många nya elbilar i Lerum men inte lika många publika laddplatser.
Bild:Andrew Roberts, Unsplash
Många nya elbilar i Lerum men inte lika många publika laddplatser.

Elbilarna ökar snabbare än laddstolparna.
Bild:Newsworthy
Elbilarna ökar snabbare än laddstolparna.

LERUM | Elbilsflottan växer stadigt i Lerums kommun. Även antalet publika laddstolpar har ökat sedan i våras, men inte i samma takt. När Newsworthy i våras, tillsammans med Dagens industri, kartlade laddinfrastrukturen runtom i landet fanns det 119 publika laddplatser i Lerums kommun. Nu i slutet av oktober, har antalet ökat till 125.

 

Under motsvarande tid har antalet laddbara fordon växt med 37 procent. Antalet laddplatser har med andra ord växt långsammare än antalet eldrivna fordon. Så här har det sett ut under de senaste åren. Laddinfrastrukturen har haft svårt att hänga med när elbilsförsäljningen har ökat. Följande bild visar utvecklingen i hela Västra Götalands län över tid.

Även i landet som helhet har laddinfrastrukturen haft svårt att hänga med i elbilsboomen de senaste åren. Men sedan i våras har utvecklingstakten för bilar och laddplatser närmat sig varandra. Laddplatserna har rentav växt något snabbare sett till hela landet. Men det här beror inte bara på ökad utbyggnad, utan också på att försäljningen av nya elbilar planat ut under 2022. Det här har gett laddinfrastrukturen tid att komma ikapp.

Det finns stora regionala skillnader i hur de nya laddplatserna som kommit till sedan i våras är fördelade – över en tredjedel har landat i Stockholms län. Bolaget Stockholm Parkering står ensamt för nästan en fjärdedel alla nya laddplatser. Även i Norrbotten har antalet publika laddstolpar nästan fördubblats sedan i mars (+80 procent), om än från låga nivåer.

Men det kan vara förhastat att dra slutsatser om trendbrott. Ett problem är att vi faktiskt inte med säkerhet vet hur många laddplatser det finns – ännu mindre hur antalet utvecklats. Det saknas ett offentligt register över publika laddplatser (läs mer om det i faktarutan i slutet av artikeln). Sajterna som listar laddplatser bygger delvis på användarrapporterad data. Att det tillkommit laddplatser behöver inte nödvändigtvis betyda faktisk utbyggnad, utan kan också bero på att tidigare orapporterade laddplatser som registrerats.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.