Det svänger i oppositionen – igen


Aron Mikael Sik 2022-11-12

Nya turer i kommunhuset - Gunny Kron (C) väljer nu att lämna Centerpartiet på grund av avtalet med SD.
Bild:Denny Bågenholm
Nya turer i kommunhuset - Gunny Kron (C) väljer nu att lämna Centerpartiet på grund av avtalet med SD.

LERUM | Efter tisdagens partiöverläggningar stod det klart att Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna går ihop och bildar det största oppositionsblocket. Det ser nu i stället ut att bli Liberalerna som kniper oppositionsrådet.

 

Det är tvära kast i kommunpolitiken inför kommande mandatperiod. Kort efter att Moderaterna och Socialdemokraterna bildat en blocköverskridande majoritet så annonserade KD, Vänsterpartiet och Miljöpartet ett så kallat valtekniskt samarbete som så sent som i förra veckan såg ut att ge Anette Holgersson (V) rollen som oppositionsråd.
– Majoriteten bjuder in de övriga partierna i måndags där vi skulle redovisa vilka konstellationer vi tänker ingå. Då beskrev vi att vi hade en valteknisk uppgörelse, det var ju vi tre partier kvar när de andra hade gjort upp, säger kommunalråd Eva Andersson (C).

Kvällens överraskning var alltså att Centerpartiet tillsammans med Liberalerna och Sverigedemokraterna ingår ett samverkansavtal och därmed bildar det största blocket inom oppositionen. Nu tillfaller i stället presidieposterna dessa tre partier, inklusive den åtråvärda posten som oppositionsråd vilket i nuläget ser ut att gå till Lill Jansson (L). Sverigedemokraterna är också nöjda med avtalet.

Läs mer i tidningen >>>

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons


Lokalpressen loves

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.