Skivmässa lockade många besökare


Denny Bågenholm 2023-04-03

300 besökare botaniserade bland skivbackarna och arrangören Jörgen Westman var nöjd. På bilden i mitten håller han i rariteten \
Bild:Denny Bågenholm
300 besökare botaniserade bland skivbackarna och arrangören Jörgen Westman var nöjd. På bilden i mitten håller han i rariteten "Sticky fingers" med Rolling Stones som hade en prislapp på 1500 kronor.

KULTUR & NÖJE | Vårens första skivmässa i Kulturum lockade många besökare nu när trenden går mot vinylens återkomst. När fler och fler bolag pressar vinyl ökar även intresset för begagnat och att samla rariteter.

– Det har varit fler besökare än tidigare, det märks att intresset ökat, säger Jörgen Westman.


När skivmässan slog upp dörrarna på söndagen var det en liten kö med förväntansfulla män som stod i kö för att hitta rariteter bland de 32 borden. Mässan i helgen var bättre än den i höstas, säger arrangören Jörgen Westman.
– Det var lite drygt 300 besökare mot 200 i höstas och de hade 20 000 vinylskivor och en hel del CD-skivor att bläddra bland i de klassiska skivbackarna, som från början var till för 33 centilitersflaskor men som idag mest används av skivsamlare.

Är vinylen åter het på marknaden?
– Man kan väl säga som så att den åldersgrupp som har pengar, typ medelålders män, som nu vill köpa tillbaka de gamla skivorna som de sålde av för många år sedan. Nu jobbar de på att återställa sin ungdoms vinylback och oftast är det 70- och 80-talshårdrock, progg och punk som säljer bäst. Sen finns det en hel del yngre som börjar samla från början för att det är lite coolt med ett klassiskt skivkonvolut, säger han.

Vad tror du blir nästa trend, är CD-skivan också på väg tillbaka?
– Jag tror den kommer tillbaka, och framförallt de tidiga 80-talsskivorna som var tyngre än de som gjordes senare, de börjar bli värda pengar nu.

När kommer du ha nästa mässa?
– September är nästa gång vi kör och då hade det varit roligt att kanske få hit någon lokal musiker som kunde signera sina skivor, det hade varit roligt.

Hur ska man locka fler tjejer?
– Jag vet faktiskt inte, det är en bra fråga. Många hänger ju med sina pappor när de är yngre men det är inte så många tjejer som samlar på skivor, verkar inte som det är så många tjejer som samlar på saker rent allmänt, det är mest killar som fyller garagen med skivor, leksaker och motorer. Jag vet inte varför det är så, men det vore kul med fler tjejer.

Är samlarna strikta i sina åsikter?
– Det är väldigt puritanskt, är det skivmässa så kommer man inte hit med gamla kassettband eller mikrofoner för då blir man uttittad, det ska vara vinyl och då helst rock som efterfrågas, säger Jörgen och skrattar.

Samlar du på något roligt, udda eller spännande? Hör av dig till redaktionen@lokalpressen.se så kanske vi kommer och gör ett reportage om dig och ditt samlande.

En ny rapport visar att intresset för vinylskivan håller i sig. Förra året hade vinylskivor större intäkter än cd-skivan, totalt drygt 67 miljoner kronor. Enligt ny statistik från branschorganisationen Ifpi.

Under 2022 såldes musik för drygt två miljarder kronor i Sverige. En ökning med drygt 6 procent på ett år. Strömmningstjänsterna som exempelvis Spotify stod för 89 procent av intäkterna. Vad gäller den fysiska försäljningen var 2022 det första året som vinylskivor sålde för betydligt mer pengar än med cd. Vinylförsäljningen drog in 67 miljoner kronor, och endast 44 miljoner för cd-skivorna.

De tre mest sålda svenska singlarna förra året var Bolagets ”Kan inte gå”, Victor Leksell och Einárs ”Din låt” samt Miss Li:s ”X”.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.