Olovlig körning med A-traktor


Denny Bågenholm 2024-01-04

Föraren är misstänkt för flera brott som kan sätta käppar i hjulen för framtida körkort, något att tänka på för er som kör EPA eller A-traktor.
Bild:Adobe Stock
Föraren är misstänkt för flera brott som kan sätta käppar i hjulen för framtida körkort, något att tänka på för er som kör EPA eller A-traktor.

HÄRRYDA | Under natten försöker polisen stoppa en bilist i en A-traktor på riksväg 27 i höjd med Björrödsmotet. Eftersom föraren valde att ignorera polisen började en kortare biljakt som slutade väl.

 

I bilen färdades fyra ungdomar och föraren misstänks nu för att ej stannat på polismans tecken, vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Bilen, en A-traktor tas i beslag för teknisk undersökning.

Ungdomarna överlämnas till vårdnadshavarna. Några uppgifter om hur tonåringarnas föräldrar reagerade vid poliseskorten hem framgår inte av polisrapporten men säkert lika bistert som nattens väder.

Konsekvenser vid olovlig körning:
Straffet för olovlig körning är normalt böter (3 § lagen om straff för vissa trafikbrott). Om den som begår brottet har traktorkort och har kört en trimmad A-traktor riskerar denne dessutom att få traktorkortet återkallat (se punkt 4 i 5:3 § körkortslagen).

Den olovliga körningen kan även få konsekvenser om personen i framtiden till exempel vill ta ett B-körkort. För att få övningsköra eller ta körkort krävs att personen har ett körkortstillstånd (3:1 § körkortslagen). När personen ansöker om detta kontrollerar Transportstyrelsen att personen är lämplig som förare (3:2 § körkortslagen). Om personen nyss har dömts för olovlig körning riskerar denne att betraktas som olämplig och nekas då körkortstillståndet. Det tillkommer då en spärrtid på lägst en månad och högst tre år innan denne kan få ett nytt (3:9 § körkortslagen).

Detta kan innebära att föraren får vänta på sitt vanliga körkort fram tills hen fyller 21 år.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.