Stentrollen i SVT:s julkalender tillverkades hos Fixas i Rävlanda


Vanessa Rojas Hedström 2024-01-02

Servilia med ett stentroll bakom sig i årets julkalender ”Trolltider”.
Bild:Ola Magnestam / SVT
Servilia med ett stentroll bakom sig i årets julkalender ”Trolltider”.

HÄRRYDA | Stentrollen från årets SVT-julkalender skapades med hårt arbete, brist på pengar och på kort tid i Rävlanda.

– Vi fick kompromissa mycket för tiden och pengarna räckte inte till, säger Niklas Hermansson från Fixas scenproduktion.


 

Att bygga en skulptur, ta ett mönster, limma ihop och skumma mönstret så att det växer fram en form. Behandla och slipa ytan samt måla för hand. Det är processen som Fixas i Rävlanda jobbade med när de byggde stentrollen som vi i dag ser i SVT:s julkalender “Trolltider”. Att jobba tillsammans med stora produktioner är inte något nytt för Fixas, som har arbetat för produktioner som "Masked Singer", "Gräns", "Håkan Bråkan", "Ensam i rymden" och nu en julkalender.

Niklas Hermansson, som var med och skapade stentrollen i "Trolltider", berättar om arbetet bakom. Från början var det dålig planering då produktionen för julkalendern inte räknat med stentrollen utan missat att ha med dem i budgeten. Det var då scenografen Pelle Mangetsan tog över som produktionsdesigner och sedan delades jobbet ut till Fixas team. Hermansson förklarade processen som en design och kompromisslösning och att det både var ont om tid och pengar.

– I början var tanken att göra stentrollen mer individuella, men tiden och pengarna räckte inte till. Pelle kom upp med skissen och Fia gjorde en konventionell skulptur vi fick utgå ifrån.

DET VAR ETT TEAM på sex till sju personer som jobbade med att skapa stentrollen, både sovande stentroll och dräkter, men även öronen till trollen, fenorna och häxorna. Hela processen tog ungefär fem till sex veckor och alla från teamet tillhörde Fixas. Totalt skapade man ungefär tre till fyra sovande stentroll och tre generiska stentrollsdräkter.

– Vi var några praktikanter, fast anställda och frilansare som tillsammans arbetade med det här, berättar Hermansson.

Vanligtvis är det skådespelare som bär dräkterna, men eftersom det var ont med tid så fick medlemmar från Fixas ta rollerna som stentroll. Framför allt är det lärlingen från Göteborg, Ivar Olin, som fick spela stentroll. Olins främsta stentrollskaraktär är huvudtrollet som alltid går bakom den onda “Servilia”. Hermansson ser det som något positivt.

– När man jobbar med rekvisita så är det bra att veta hur det känns att vara i dräkten och utifrån det kunna utveckla vidare. Då är det lättare att veta vad man kan förbättra och göra enklare. Sedan jobbar vi också med att under produktionen ta hand om dräkterna, eftersom de slits mycket under inspelningen. Då ansvarar vi för att fixa och laga dem.

“TROLLTIDER” ÄR INTE Fixas första julkalender, de var även med och skapade en liten robot och karaktären Snögubbe från 2019 års julkalender “Panik i tomteverkstan". Nu ser han fram emot att få jobba på nästa års julkalender.

– Det är en väldigt fin stämning och en kreativ miljö att jobba i när vi arbetar med julkalenderns produktion. Det är en rolig produktion.

Som många andra hushåll följer Niklas Hermansson årets julkalender och tycker det är extra spännande att se kreationerna komma till liv.

– När man har barn tittar man på julkalendern och det blir extra kul att följa, det är ett bra sätt att starta dagen. Jag tycker att årets julkalender är visuellt vacker och spännande att kolla. Så jag tycker att de gjort ett bra jobb, säger han.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.