Volleybollstjärnan från Mölnlycke tog plats i Hall of fame


Jonas Bengtsson 2023-01-25

Spelaren Bengt \
Bild:Pressbild
Spelaren Bengt "Bengan" Gustafson (till vänster) från Mölnlycke och förbundskaptenen/tränaren Anders Kristiansson har valts in i volleybollens Hall of fame. Duon var med när Sverige tog EM-silver i Globen 1989.

<span id=\
Bild:Pressbild
Bengt Gustafson kom till Hall of fame-banketten tillsammans med sambon Carolina Orrbeck.

SPORT | Svenska volleybollförbundet har valt in tolv legendarer i sin nyinstiftade Hall of fame. Däribland Bengt “Bengan” Gustafson.

– Det känns hedrande såklart, säger EM-silvermedaljören från 1989.Med pompa och ståt installerades volleybollegendarerna i samband med Grand Prix i Uppsala i lördags. Ett 60-tal personer var på plats varav huvudpersonerna var det dussin som valts in i det nya Hall of fame.

– Det var tänkt att hållas för två år sedan men pandemin har kommit emellan. Det var roligt, framför allt att träffa de gamla spelarna man spelat både med och mot. Det fanns många gamla minnen att prata om, och som någon sa så kändes det nästan som att tiden stått stilla när man började “tjöta”, skrattar Bengan Gustafson som är uppvuxen i Mölnlycke och i princip bott där nästan hela sitt liv förutom proffsåren utomlands.

Men häromåret gick flytten till Redbergsplatsen, till vardags arbetar han numera som fritidspedagog på Ljungviksskolan i Gråbo. Idrottskarriären inleddes i Sjövalla Frisksportklubb och han har även spelat med Göteborgslaget Tapper/Progona där han vann ett SM-guld, precis som med Kungälv. Som proffs i Italien vann han ligan två gånger, cupen två gånger och Cupvinnarcupen två gånger.

2021 var han med i SVT:s "Mästarnas mästare", som vanns av André Myhrer, där han gjorde bra ifrån sig och vann hela tre tävlingar. Vilket som var höjdpunkten på karriären är det dock inget snack om: EM-silvret 1989 i Globen med bragdmatchen mot Sovjetunionen i semifinalen som skarpaste minne. En vinst som han beskriver som oförglömlig.

– Experterna sa att vi inte hade en chans, men vi sa att vi skulle försöka ta matchen till ett femte set så att de blev skakade. Det lyckades vi med och sedan lyckades vi även vinna det setet. Med lite distans till det hela är hela resan, allt man varit med om, som är det roliga, berättar Bengan som anses vara Sveriges första världsstjärna i sporten.

Även förbundskaptenen från 1989, Anders Kristiansson, samt lagkamraten Jan Hedengård valdes in i Hall of fame.

– Ett helt gäng från laget var där på banketten, och man hade ju egentligen velat ha med hela 89-gänget i Hall of fame, men jag förstår att det behöver pytsas ut. Jag misstänker att de flesta därifrån kommer med så småningom, säger Bengan som under sitt tal bland annat tackade sina föräldrar som uppmuntrade honom till idrott och alltid skjutsade honom under ungdomsåren, utan att pressa honom.

– För mig har idrott alltid varit roligt och kärleken till idrott har jag haft hela livet. Är det inte roligt och man inte brinner för det, går det inte att bli bra, sa han.


Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.