Uppesittarkväll för föreningslivet


Denny Bågenholm 2022-12-23

23 december är det uppesittarkväll traditionenligt med Bongolotto för föreningslivet i Sverige.
Bild:Denny Bågenholm
23 december är det uppesittarkväll traditionenligt med Bongolotto för föreningslivet i Sverige.

SPORT | Ikväll är det dags för traditionell uppesittarkväll med Bingolotto på TV4. Uppesittarkvällen är dessutom en viktig del av svenskt föreningsliv då överskottet från all lottförsäljning går tillbaka till svenska klubbar, föreningar, organisationer och förbund.

 

Två av föreningar i Partille som säljer lotter är IK Sävehof och Partille IF som säger att en stor del av deras verksamhet kan bedrivas tack vare Bingolotto och uppesittarkvällen.

– Vi säljer på ICA Maxi Stormarknad i Allum från klockan 10.00 idag och om man köper två lotter får man en Sverigelott på köpet. Mycket av vår verksamhet är beroende av Bingolotto och uppesittarkvällen, säger lotteriansvarige Gertie Brandt på IK Sävehof. Vi hoppas sälja 6600 lotter totalt. Vi har tusen kvar att sälja idag och vi står på ICA fram till 15.00 men det går även att köpa i informationen fram till 21.00 ikväll.

– Jag kommer stå på taket på Allum från klockan 10.00, säger Partille IF ordförande Mia Erliden Durys. Vi har sålt ungefär 800 lotter och det är ungefär 300-400 kvar som jag hoppas kunna sälja idag. För oss är detta jätteviktig. Ungdomslagen tävlar om vilka som säljer mest. Stor del av verksamheten bygger på lotteriförsäljningen, både i pengar men också i  engagemanget då vi gör saker tillsammans, avslutar hon.

Ulf jörnvik pressansvarig på Bingolotto har en hektisk dag framför sig.
– Ungefär 4,5 miljoner lotter hoppas vi kunna sälja till uppesittarkvällen. Ungefär 500 nya föreningar har anslutit sig sista året och det är väldigt glada över då alla pengar går till föreningslivet.

– Om man inte har köpt lott kan man gå in på vår hemsida och köpa lott samtidigt som man väljer vilken förening man vill stötta, säger han. Adressen är bingolotto.se

Ett urval av övriga föreningar i våra kommuner som säljer Bingolotter:
Jonsereds IF, Björndammens BK, IK Baltichov, Floda Boif, FBC Lerum, Landvetter IS, Pixbo, Stenkullen, Lekstorps IF, Härryda Hockey, OK Landehov och många fler.

Uppesittarkväll – en tradition
Att samla familj och vänner framför BingoLottos Uppesittarkväll dagen före julafton är en tradition som växer sig starkare och starkare för varje år. Uppesittaren sändes för första gången 1995 med Leif "Loket" Olsson som programledare och 2020 – 25 år senare – såldes det över fyra miljoner uppesittarlotter.

Just I år dessutom extra viktig.
– Vi befinner oss i en orolig tid och med en värld innehållande krig, inflation och ökade hushållskostnader. Då känns det mer än bra att kunna erbjuda en kväll där familj, släkt och vänner samlas och umgås tillsammans med Uppesittaren, säger Hans Sahlin, vd på ideella Folkspel.

Med start 19.30 i TV4 och drygt fyra och en halv timmar framåt är det tid för en folklig angelägenhet med Lotta Engberg och Stefan Odelberg som programledare.

Hans Sahlin, fortsätter:
– Vi ska också komma ihåg att högtider för många innebär ensamhet. Inte minst för dem vill vi vara en vän och ett sällskap.

Uppesittaren är dessutom julafton för vårt föreningsliv. Förra året uppgick överskottet till de klubbar och organisationer till 105 miljoner att fördela på de som sålt lotter till denna speciella kväll. Totalt har Folkspel sedan starten 1991 betalat ut över 17,5 miljarder i överskott till landets idrottsklubbar och organisationer som exempelvis Röda Korset, Bröstcancerförbundet och Scoutrörelsen.

Traditionen är så stark att den numer även finns representerad på Nordiska museet i Stockholm som ett av de mest populära programmen i svensk tv-historia. Bara ett fåtal andra tv-program finns dokumenterade i museets samlingar, däribland en annan välbekant julfavorit, nämligen "Kalle Anka och hans vänner firar jul".

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_eu

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.