Svensk seger i VM-premiären i Scandinavium: "Palickas hall"


Jonas Bengtsson 2023-01-12

Assisterande förbundskaptenen Michael Apelgren gjorde som publiken och hyllade målvakten Andreas Palicka: \
Bild:Jonas Bengtsson
Assisterande förbundskaptenen Michael Apelgren gjorde som publiken och hyllade målvakten Andreas Palicka: "Det var lite svajigt inför VM, men när det väl är igång så visar han att det här är någonting annat. Det värmer att se, för det här är hans stad och hans hall", säger Apelgren.

Sexmålsskytten Jim Gottfridsson blev bäste målskytt mot Brasilien.
Bild:Tommy Holl
Sexmålsskytten Jim Gottfridsson blev bäste målskytt mot Brasilien.

Målvaktshjälten Andreas Palicka räddade 49 procent av skotten under matchen.
Bild:Tommy Holl
Målvaktshjälten Andreas Palicka räddade 49 procent av skotten under matchen.

Michael Apelgren (mitten) i en diskussion under matchen med Glenn Solberg (vänster) och Tomas Svensson (höger).
Bild:Tommy Holl
Michael Apelgren (mitten) i en diskussion under matchen med Glenn Solberg (vänster) och Tomas Svensson (höger).

SPORT | Hemma-VM kunde inte börjat bättre poängmässigt för de svenska herrarna som premiärslog Brasilien med 26-18. Spelmässigt fanns det däremot mer att hämta

– Det kändes trevande, nervöst, spänt och det var ingen skönhandboll. Men hårt jobb lönar sig och vi står här med två poäng som jag tycker att vi ska vara nöjda med, säger målvaktsväggen Andreas Palicka som hyllades av storpubliken i Scandinavium.


 

Handbolls-VM inleddes för svensk del under torsdagskvällen då man ställdes mot Brasilien inför ett helgult och taggat publikhav. Men trots att de långväga gästerna på pappret var kraftiga underdogs mot de regerande Europamästarna så hängde brassarna med i matchen en lång stund in på andra halvlek innan Sverige kunde rycka ifrån. Sveriges offensiva spel var inte på topp i den första halvleken och i paus var ställningen 11-9. Sverige vann till slut dock med komfortabla 26-18.

– Det finns ett gammalt ordspråk som säger att framåt vinner man matcher och bakåt vinner man titlar, och någonstans är det där vi hittar vår trygghet under matchen. 18 insläppta mål kan man leva med, säger Andreas Palicka i den mixade zonen i Scandinaviums ”katakomber” efter matchen.

Han fick medhåll av den nye assisterande förbundskaptenen Michael Apelgren:

– Väldigt härligt att vara igång. Vi gör en fantastisk försvarsmatch, vilket var väldigt viktigt och positivt då vi lagt fokus på det då det inte varit så bra nu inför VM. Sen så bommar vi väl egentligen lite mycket chanser i dag och gör något tekniskt fel för mycket, men vi vinner med åtta mål i en VM-premiär så det är vi glada för.

Var det några premiärnerver hos laget?
– Nja, kanske lite. Det är klart att man målar upp förväntningar och man har längtat mycket till den här dagen, på så sätt tycker jag att det var skönt att få stabiliteten bakåt och även att Palicka var så bra, säger Apelgren.

Den storspelande målvakten Andreas Palicka noterades för 17 räddningar och 49 i räddningsprocent. Lagkaptenen briljerade stundtals och bjöd bland annat på en straffräddning, dubbelräddning, några ”karateräddningar” och dessutom blev han på ”EM-manér” även målskytt.

– Palicka visar vilken "skalle" han har. Det var lite svajigt inför VM, men när det väl är igång så visar han att det här är någonting annat. Det värmer att se, för det här är hans stad och hans hall, säger Apelgren.

Den förre RIK-målvakten utsågs inte helt oväntat till matchens bäste spelare och fick till och med sitt namn skanderat av publiken.

– Klart man får gåshud, det är ju en dröm att man lyckas få så många människor att bli glada för nåt man gör. Herregud, jag är ödmjuk inför uppgiften, jag är så jävla tacksam för allting, säger Palicka.

– Jag har sagt det tidigare, det här är världens bästa arena.

Även VM-debutanten Michael Apelgren, till vardags tränare för Sävehofs herrlag, fick gåshud under kvällen.

– Det är såklart väldigt kul att få vara med på den här resan. Det var verkligen gåshud när man kom in i hallen och att få vara med om det här är en ynnest. Det är klart det är annorlunda att vara assisterande, men samtidigt är det otroligt lärorikt och en väldigt bra erfarenhet så jag är jätteglad för den här möjligheten, säger Apelgren som har vunnit SM-guld som både spelare och tränare med Sävehof.

Under sin tid i norska Elverum blev det sex NM-guld. Sveriges förbundskapten Glenn Solberg är för övrigt norrman – och under matchens gång mot Brasilien sköttes kommunikationen mellan duon delvis på norska.

– Det blev faktiskt lite norska ibland, så man märker att den gamla norskan kommer tillbaka (skratt). Det känns som att saker och ting fungerar och vi klarar av det bra att kommunicera med varandra. Och så har vi Tomas Svensson (målvakstränare, reds. anm) också som bidrar, så det är ett härligt team.

Härnäst väntar Kap Verde (lördag) och Uruguay (måndag) för Sverige i gruppspelet som avgörs i Scandinavium.

– Det är lag vi ska slå, annars säger man något som inte stämmer. Däremot så gäller det för oss att hela tiden förbättra oss, turneringen är lång så det gäller att få till en utveckling på småsaker hela tiden, säger Apelgren.


Tipsa en vän Skriv utAnnons

Egen annonsera b

Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.