Succé för Jonsereds IF - klart för division 2

leif Lundvall 2023-11-04

Stora jublet efter det att avancemanget till division 2 säkrats.
Bild:Leif Lundvall

SPORT | Jonsereds IF:s krönte sin fina säsong på lördagseftermiddagen när IK Zenith besegrades med 2-1 vilket innebar att laget blev klart för division 2.

– Det här var riktigt roligt och vilken underbar känsla att vi klarade av det. Vilken kämpamatch och vilken laginsats, säger matchvinnaren och tvåmålsskytten Jonathan Hartwig.

Jonsered, som så sent som för två år sedan spelade i division 4, har radat upp framgångar de två senaste säsongerna. I år har laget blivit tvåa i serien, spelat mot svenska mästarna BK Häcken i Svenska Cupen och nu genomfört ett lyckosamt kvalspel till division 2.

Matchen mot Zenith var en riktig ”vinna- eller försvinna-match” och en stor och förväntansfull publik, varav många från Partille, hade letat sig till Zeniths hemmaplan på Hisingen för att följa avslutningen av den långa säsongen.

IK Zenith, som denna säsong spelat och kommit tolva i division 2, hade fem raka nollor och 10-0 i de fem senaste hemmamatcherna och kände sig förmodligen som knappa favoriter på sitt konstgräs. Men det var Jonsered som startade matchen absolut piggast och bäst.
Ledningsmålet kom också efter knappa tjugo minuter efter en lyra där målvakten kampade i luften med starke Oskar Andersson. Bollen damp ner framför fötterna på målskytten Jonathan Hartwig som bara hade att raka in den.

Jonsered fortsatte sedan sitt fina och energifyllda spel och fick också en straff som belöning. Mål där och uppförsbacken för hemmalaget hade varit mycket brant. Zeniths målvakt gjorde emellertid en fantastisk räddning på Johan Örtorps straff och efter det kom Zenith in i matchen och kunde jämna ut spelet.

I andra halvlek kunde också hemmalaget kvittera på straff och nu var det hela vidöppet igen. Då slår målfarlige Jonathan Hartwig till för andra gången och på ett snarligt sätt.
Malte Runevik slog ett fint inlägg, bollen kom fri och jag lyckades peta in den, säger Jonathan som anslöt till laget så sent som i augusti och som varit en starkt bidragande orsak till de fina resultaten under hösten.

Med några minuter kvar av ordinarie tid blev sedan hemmalagets målvakt frilägesutvisad men trots att Zenith var en man mindre på planen blev det nervöst och hemmalaget tryckte på och skapade inte mindre än sju hörnor, en hyperfarlig nick och ett par tunga skott under de sista och nervösa minuterna.

Men Jonsereds försvar med duktige Philip Vilhelmsson i målet red ut stormen och när domaren blåste av efter 96 minuter var avancemanget till division 2 klart och det stora jublet bröt ut.
Gud, så skönt. Vi har haft det mesta med oss i år på något sätt och det är detta vi väntat på ett bra tag nu. Vilken laginsats det var idag och även i andra halvlek spelade vi bra även om det blev lite Häjkån-Bäjkån på slutet. Nu blir det fest på stan, jublar anfallaren Oskar Andersson.
Anrika Jonsereds IF, som åkte ur division 2 2015 och som sedan dess spelat i division 3 och division 4, är tillbaka i tvåan igen, vilket naturligtvis gläder den framgångsrike tränaren Adej Hayek.

– Ja, vilket år vi har haft. Det blir alltid nervöst i slutet på sådana här matcher och det är små marginaler men någonstans tycker jag att vi förtjänar vi det här. Ett bra lag ska ha turen på sin sida.

Partille kan nu stoltsera med två lag i division 2 vilket inte har hänt så många säsonger tidigare.
– Ja, det är jätteroligt att ta steget upp och det ska bli kul med derby nästa år. Men först ska vi fira det här ordentligt, säger Adej Hayek