Stabil seger för Sävehof

Denny Bågenholm 2024-02-08

Den danska anfallstjärnan Laura Jensen är tillbaka i den fina form som man är van vid att se, mot Aranäs blev det elva fullträffar.
Bild:Tommy Holl

SPORT | Skadelistan blir längre och längre för damlaget, i kvällens match saknades även försvarsgeneralen Felicia Granat. Glädjande är att Amanda Källström äntligen får debutera efter nästan två år av rehab.

Aranäs är nya i Handbollsligan och har överraskat positivt och är innan matchen på kvalplats. Den tidigare Sävehofprofilen Rustan Lundbäck coachar laget med ett klassiskt Balkan upplägg, Skäll tills de fattar vad du menar, vilket kräver en hel del från laget. Detta har ju visat sig vara gångbart tidigare och även ikväll sätter Aranäs en hel del press på svenska mästarna Sävehof.

Lagen följer varandra inledningsvis men när Laura Jensen sätter sitt femte mål och Johanna Bundsen räddar vartannat skott är det dags för dagens första timeout av Aranäs. Ställningen är då 7-5. Sävehof arbetar mycket med 7-6 där Emma Mihailovic agerar som en libero någon meter in på planen men deltar ytterst lite i spelet, ett smart knep av Jesper Östlund som hindrar Aranäs att spela så högt som man egentligen vill.

Bortalaget gav absolut inte upp utan Rustan coachar med energi och det ger resultat. Med fem minuter kvar är det endast en tvåmålsledning för Sävehof, det står 11-9 på jumbotronen och Jesper lägger in timeout kortet. Ledningen med två mål håller halvleken ut och Thea Kylberg får vräka in sista målet precis på slutssekunden. 14-12 står det i paus och Johanna Bundsen och Laura Jensen är bäst på plan.

Andra halvlek inleds jämnt och båda lagen byter mål med varandra. 20-17 genom Ida Sembe efter 41 minuter och det känns trots endast en tremålsledning stabilt, framförallt för att Johanna Bundsen tar i princip allt som Aranäs kastar på henne. När Laura Jensen gör ett av sina elva mål fram till 24-18 med tolv minuter kvar känns matchen avgjord. Några bänknötare får chansen på slutet och både Emma Andersson och Madeleine Rehnberg får komma in och göra mål. Bästa spelare blir Laura Jensen med sina elva mål och det blir också fem mål vardera av Nina Koppang och Thea Stankiewicz. Sävehof kvar i serieledning två poäng före Skuru.

Även herrlaget spelade bortamatch på onsdagskvällen när man tog bussen in i mörkaste Småland för att möta nykomlingen Amo HK. Ett lag som överraskade i höstas men många fina insatser men ikväll var de helt chanslösa mot serieledarna Sävehof. Matchen slutade 37-24 efter ledning i halvtid med 17-12. I Sävehof var Alexander Westby tillbaka efter att ha varit skadad en längre tid, och får sätta två mål i slutet av matchen.

Sävehof drygade ut serieledningen till fem poäng före tvåan Skövde och redan på lördag spelas nästa match på hemmaplan mot Hallby 16.00 i Partille Arena.