Sävedalens IF-produkten fick sista ordet i derbyt


Melvin Malmberg 2023-06-01

Häckens 17 åring Pontus Dahbo är fostrad i Sävedalens IF.
Bild:BK Häcken/Pressbild
Häckens 17 åring Pontus Dahbo är fostrad i Sävedalens IF.

Häckenjubel i måndags på Bravida Arena. De regerande mästarna från Hisingen vann derbyt mot \
Bild:Tommy Holl
Häckenjubel i måndags på Bravida Arena. De regerande mästarna från Hisingen vann derbyt mot "Blåvitt" med 4–1.

SPORT | Måndagens Göteborgsderby slutade i jubel för den gulsvarta delen av staden. BK Häcken triumferade över IFK Göteborg med 4–1 och befäster därmed sin tredjeposition i Allsvenskan. I slutet av matchen så fick 17-årige Pontus Dahbo, med moderklubben Sävedalens IF, göra sitt första allsvenska mål inför en fullsatt hemmaarena.

– Det känns otroligt skönt, jag bara njuter, säger en glad Dahbo efter derbykrossen.


 

Efter en ganska jämn första halvlek, där Häcken tog ledningen innan ”Blåvitt” kunde kvittera kort innan pausvilan, så växlade Häcken upp i den andra halvleken och slutade inte innan det stod 4–1 till deras favör. Matchens sista målskytt hette Pontus Dahbo, 17, fostrad i Sävedalens IF. Dahbo lämnade Sävedalen inför säsongen 2021 för att ansluta till Häckens akademi, och representerar Sverige i P18-landslaget. Detta var hans första mål på seniornivå.

– Det var helt fantastiskt! Jätteskön känsla, och att få göra det i ett derby dessutom, det kan inte bli bättre.

Hur upplever du situationen?
– Simon (Gustafson) lockar fram försvararna och sen spelar han ut den på mig, så är jag ganska fri. Jag kommer inte ihåg ifall jag skjuter på ett eller tar emot den, men jag sköt dit den i bortre hörnet.

Dahbo flyttades inför säsongen upp i A-truppen, och har under säsongsupptakten fått göra sju framträdanden i den gulsvarta dressen som både mittfältare och högerytter. Något som är mycket mer än vad han förväntade sig inför säsongen.

– I början av säsongen siktade jag bara på att vara med i truppen, men sen fick jag börja hoppa in och jag tycker att jag har gjort det bra, så har det bara blivit mer och mer. Så det är kul, säger Dahbo och fortsätter.

– Favoritpositionen är ju centermittfältare, men sen är det klart att det är kul att spela ytter, och man kommer ofta till lägen så det är ju också kul.

Vad är den största skillnaden mellan junior- och seniorfotboll?
– Det är kvalitén och fysiken skulle jag säga. Det går fortare, och det är bra kvalité.

En annan spelare från Partille som deltog i derbymatchen var Simon Sandberg, med moderklubb Björndammens BK. Sandberg återvände till BK Häcken i vintras efter ett utlandsäventyr i Bulgarien, och sedan hans tidigare avtal med Hammarby löpt ut. Än så länge har det varit en återkomst som har motsvarat alla Sandbergs förväntningar.

– Den första tiden tillbaka på Hisingen har varit jättebra. Vi har en tro på det vi gör och vill fortsätta med det klubben gjorde förra året. Vi tar en match i taget, och ser varje match som en utmaning. Idag var det en ny utmaning och vi vann, så det är skönt.

Vad är det som skiljer sig mellan Hammarby och Häcken?
– Det är svårt att säga. Man har väl en liknande spelidé som man vill spela, och sen är det hur allting genomförs till vardags på träningar och så, och vad du vill sträva efter som i slutändan ska bli produkten som ska fram. Och det är det som utmärker Häcken, och man tror på vad man gör. Man vill framåt hela tiden, man har ett offensivt tänk.

De regerande svenska mästarna vann dessutom Svenska cupen i mitten av maj och ligger nu på en tredjeplats i Allsvenskan efter elva omgångar – med tre poäng upp till serieledaren Elfsborg. De gulsvartas nästa match är måndag den 5 juni, då de gästar tabelljumbon Varbergs BoIS.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.