Rutinerade hockeylirare tog silver i World Cup


Jonas Bengtsson 2023-05-31

Sveriges lag blev tvåa i veteranversionen av World Cup i Kanada som arrangerades av CARHA. Pär Gärdebäck med pokalen.
Bild:Privat
Sveriges lag blev tvåa i veteranversionen av World Cup i Kanada som arrangerades av CARHA. Pär Gärdebäck med pokalen.

Håkan Wallin och Pär Gärdebäck in action under turneringen i Vancouver.
Bild:Privat
Håkan Wallin och Pär Gärdebäck in action under turneringen i Vancouver.

Janne Persson på isen.
Bild:Privat
Janne Persson på isen.

SPORT | Sveriges lag i 65-årsklassen stod för en fin insats på veteran-World Cup i Kanada. Laget bestod bland annat av Partille Hockeytrion Pär Gärdebäck, Håkan Wallin och Janne Persson – som fick med sig ett silver hem.

 

Partille Oldtimers består av cirka 20-25 rutinerade spelare som träffas i Vallhamra ishall varje söndag för att spela hockey och umgås. 2020 skulle de åkt till Kanada för att spela World Cup där klubblag från hela världen ”drabbar samman”. Turneringen avgörs vanligtvis vart fjärde år, men pandemin gjorde att World Cup då fick läggas på is – tills i slutet av mars 2023 då det äntligen gick att spela tävlingshockey igen.

– Partille Hockey har varit med ett par gånger tidigare, men vi orkade inte dra ihop ett lag nu då det är rätt mycket arbete. Men istället hade vårt svenska oldtimersförbund SOHA sparkat igång två lag, ett för 65 plus och ett 70 plus, berättar Pär Gärdebäck som tillsammans med Håkan Wallin och Janne Persson (alla födda 1958) som tog plats i 65-laget.

Trion startade karriären i Partille Hockey och 2020 firade de 50-årsjubileum i föreningen, som i sin tur bildades 1960.

– Vi har hängt ihop och spelat hockey ihop i Partille sen isbanan var ny, om det var 1968 eller 1969, säger Pär.

Var det en uttagning för att ta plats i laget?
– Nej, naturligtvis inte. Har man bara råd så får man åka med, i det här laget köper man sig en plats (skratt). Och visst måste vi prestera, men ingen blir petad för att man har lägre nivå än kompisen!

Veteran-World Cup spelas av klubblag, så även om man kallade sig SOHA Team Sweden och spelade i blåa dräkter så går det inte att kalla 65-åringarna för landslagsdebutanter då Svenska ishockeyförbundet inte hade något med det hela att göra. Förutom trion från Partille var det även spelare i laget från Göteborg, Stockholm, Värmland och Norrbotten.

– Vi träffades på höstkanten och spelade ihop oss som förberedelse. Det är bra att 65- och 70-lagen får leva vidare för det blir allt färre spelare i de ålderskategorierna som åker skridskor och spelar hockey. När vi spelar annars får man därför gå ner i åldrarna, och 50-åringarna är alldeles för snabba för oss, skrattar Pär.

World Cup spelades med femåriga åldersintervaller och i SOHA Team Swedens ålderskategori fanns det sex anmälda lag, varav man spelade tre matcher i gruppspelet. Pärs, Jannes och Håkans lag slutade tvåa i gruppspelet där man mötte trean i en semifinal. Och i matchen mot kanadensiska Richmond Cowboys slog man till med en fin 5–1-seger i arenan i Vancouver.

– De var också ett kompisgäng som vi. Men det gänget vi förlorade mot i finalen sen var mer av ett turneringsgäng där man hade plockat ihop lite bra gubbar. Där hade vi ingen större chans och förlorade med 0–5, det var inget snack.

Men trots finalförlusten var det ändå glada svenska miner.

– Jadå, vi fick ju en fin silverpokal med oss och det var mer än förväntat. Och så var det ett roligt äventyr att ge sig iväg och spela och ha roligt tillsammans. Det blev en kul upplevelse att komma iväg på lite sightseeing och se sig om i världen.

Vad är så kul att ni fortfarande spelar?
– Jomen bara det att du orkar, brukar jag säga. Trots allt är det en ganska skonsam idrott då det inte är några stötar mot knäna och liknande, man kan glida fram i eget tempo. Att hålla igång kroppen är viktigt, även om det blir knöligare och det är längre och längre ner för varje år när man ska knyta skridskorna (skratt). Men man har spelat och åkt skridskor hela livet så det är kul och ett gott umgänge med goa gubbar, det är ett gött tjöt när man träffas.

Just nu är det speluppehåll, men när ishallen öppnar igen i mitten av september igen kör Partille Oldtimers igång igen med ispassen. Barmarksträningen lämnar man dock därhän.

– Försäsongsträningen bedrivs på egen hand under ansvar, skrattar Pär som nu ser fram emot nästa stora turnering.

– EUROHA World Cup för veteraner ska spelas våren 2024 i Slovenien/Österrike. Vi planerar för att delta med Team Sweden och så får vi se hur många från Partille som följer med.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Twitter - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som är helt GRATIS - På webben, i brevlådan och sociala medier.


Tipsa en vn Skriv utAnnons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.