Premiär för nya och snabba loppet – Mjörnmilen


Jonas Bengtsson 2023-05-18

På lördag är det premiär för Sveriges kanske vackraste och snabbaste millopp.
Bild:Sjöviks SK
På lördag är det premiär för Sveriges kanske vackraste och snabbaste millopp.

Den 10 000 meter långa banan har en tillåten nedåtlutning på en promille, vilket innebär att förutsättningarna är goda för att slå personliga rekord.
Bild:Sjöviks SK
Den 10 000 meter långa banan har en tillåten nedåtlutning på en promille, vilket innebär att förutsättningarna är goda för att slå personliga rekord.

SPORT | På lördag klockan 12 går startskottet i Gråbo för den första upplagan av Mjörnmilen. Målgången sker i Sjövik efter 10 000 meter i “nedförsbacke”.

– Lutningen är godkänd av Svenska friidrottsförbundet så vill man slå personligt rekord på milen är det här ett bra läge, säger Mattias Balkander från Sjöviks SK.


Sjöviks SK arrangerade mellan 2011-2018 loppet Risveden terräng. Efter några års viloläge är suget tillbaka och klubben tar nu nya friska tag då man på lördag 20 maj arrangerar Mjörnmilen.

– Det är första gången vi kör loppet och det känns spännande. En snabb bana i en fin miljö var utgångspunkterna till varför vi ville starta det hela, säger Mattias Balkander från arrangörsföreningen.

Både löpare (över 14 år) såväl som promenerare är välkomna hälsar Mattias som berättar att banan är kontrollmätt av Svenska friidrottsförbundet.

– Banan är på metern 10 000 meter. Vi hade bestämt att målet skulle vara vid Bohlins torg i Sjövik och starten fick därför bli där den blev, vilket blev ganska nära Gråbo centrum.

Lutningen på banan är anpassad för att springa snabbt då löparna startar 73 meter över havet och går i mål 63 meter över havet. En liten nedåtlutning alltså vilket lär glädja de flesta löparna.

– För att godkännas av förbundet får ett lopp ha en lutning på max en promille sett till totallängden, vilket vi alltså klarar precis. Så förutsättningarna för att springa snabbt och kanske äntligen klara gränsen på 40, 50 eller 60 minuter är goda – om man har tränat litegrann innan, lägger Mattias till.

– Det är svårt att hitta en snabbare milbana i Sverige som är godkänd.

Men banan är alltså inte bara snabb. Den är vacker också.

– Loppet går längs med Mjörns västra strand, vid banvallen bland annat i en väldigt fin miljö, säger Mattias Balkander och fortsätter:

– Samtidigt ska vi se till att skapa en schysst helhet och ett bra evenemang för så många som möjligt, inte bara löparna. Även publiken ska ha det bra och vid målgången i Sjövik kommer vi ha diverse uppträdanden, aktiviteter, smashburgarförsäljning, cirkusföreställning och liveband med medlemmar från Göteborgs symfoniorkester.

– Det är Björboholm All Stars som spelar musik så att det blir lite gött för publiken och för löparna som kommer i mål.

Som nedvarvning blir det After Run på Nellie’s Diner med quiz och DJ:s bland annat.

– Det är kul också att vi fått så bra respons från Lerums kommun som gillade idén och loppet så mycket att de sponsrar sina anställda som springer gratis. Kul att kommunen vill vara med och bidra till folkhälsan, säger Mattias Balkander som tror att det kan bli uppåt 300 deltagare i Mjörnmilens första upplaga.

– Vi hade som första målsättning att landa på 200 deltagare, och det tror jag vi kommer att slå… även om det är tuff konkurrens nu med många lopp här på våren. Göteborgsvarvet var ju förra helgen så man kan hoppas att folk är sugna på att springa ännu ett lopp efter det. Hur som helst så ska vi se till att alla som är med får en bra upplevelse och jag tror ändå det är rimligt med uppåt 300 personer på startlinjen.

Som en specialare har Sjöviks SK ett “bergspris” efter 6,7 kilometer – vilket kan låta motsägelsefullt för ett väldigt flackt lopp.

– Det är inget berg man ska springa över utan vi har skojat till det lite då det är en “knalle” på vägen som sticker upp en meter. Det kommer delas ut lite priser från en av sponsorerna som en liten extra tävling i tävlingen.

Vad har du för förhoppningar inför lördagen?
– Att alla som kommer dit ska få en härlig dag i motionens tecken. Det ska ju bli sol och 20 grader ungefär och det är ju närmast perfekt för både deltagare och publik. Inte för varmt för de som springer och inte för kallt för de som kollar, så det här ska bli skoj.
 

FAKTA
Mjörnmilen

Sträcka: 10 kilometer
Tävlingsklasser: F15, P15, F17, P17, K, M (man behöver vara födda 2009 eller tidigare för att få delta)
Start: Lördag 20 maj klockan 12, nära Gråbo centrum. Gemensam start för alla (netto-tid, tidtagning börjar vid startlinjen)
Målgång: Bohlins torg, Sjövik
Mer info: mjörnmilen.se


Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.