Partille är Sveriges näst bästa idrottstad 2024


Denny Bågenholm 2024-06-30

Partille tog andraplatsen över Sveriges idrottstad. Totalt är det 290 kommuner som kämpar om titeln. Partille kommun är den sjunde minsta kommunen i Sverige men näst bäst på idrott. Grattis!
Bild:Denny Bågenholm / Bowlingförbundet
Partille tog andraplatsen över Sveriges idrottstad. Totalt är det 290 kommuner som kämpar om titeln. Partille kommun är den sjunde minsta kommunen i Sverige men näst bäst på idrott. Grattis!

SPORT | Partille är åter i topp, bara slagen av kusinen Göteborg som slutar etta. Partille vann omröstningen 2019 och det var bara nio jurypoäng från att Partille kammade hem vinsten även 2024.

 

Partille utsågs till Sveriges bästa idrottsstad 2019, den andra titeln var riktigt nära i år. Det skiljde till slut bara nio jurypoäng mellan storstaden och den lilla grannen i nordost, skriver SVT på sin hemsida.

Sävehofs herrar gick till kvartsfinal i European League, och damerna spelade Champions League. Båda lagen vann SM-guld och damerna tog även ett Svenskt Cup-guld. Kommunens båda bowlinglag X-calibur och Team Pergamon tog precis dubbla SM-guld i 3-manna och har sedan tidigare guld och silver i 8-manna.

– Jag tycker nog att vi borde vunnit, säger kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M).

– Det är jättestort, men det är lite frustrerande också, för jag tycker att vi gör bättre prestationer om vi ser till fler guld och stora europeiska framgångar, säger hon.

Så du är glad men ändå lite, lite missnöjd?
– Inte missnöjd, det är nog fel ord. Men jag hade hoppats att Partille skulle komma etta. För mig är vi nummer ett och det var med minsta möjliga marginal, säger hon.

– Det är ju väldigt stort ändå att komma tvåa. Partille är en liten kommun också till ytan där vi är Sveriges sjunde minsta kommun. Vi har runt 41 000 invånare vilket gör detta väldigt stort.

Vad säger placeringen om hur det ser ut i Partille?
– Jag säger att det ser fantastiskt ut. Att det är ett bra kvitto på att vi försöker vara en bra idrotts- och föreningskommun.

– Det är ju lätt att lägga fokus på de här idrotterna där man kanske tar guld och silver. Men det är precis som jag sa när Partille vann 2019. Att när man satsar på bredden så får man ju även spetsen. Och det viktigaste egentligen för mig som kommunstyrelsens ordförande är att vi har många barn och unga i rörelse och att de får vara i ett sammanhang. Allt hänger ihop, tycker Hesse.

Hur ska kommunen fira den här andraplatsen?
– Ja, det är en bra fråga. Det får vi väl fundera på hur vi ska göra. När vi blev etta hade vi ju ett särskilt firande. Om det blir något liknande denna gången återstår att se.

Ni har inte hunnit planera det än?
– Nej, vi har inte hunnit planera det, det var ju nyss vi fick beskedet och även om vi är snabba har vi inte riktigt hunnit organisera det ännu, säger Marith och skrattar.

Kanske glass och ballonger till alla kommuninvånare på Kyrktorget?
– Haha, ja, det kanske är ett alternativ.

Att Partille kommun nästan konstant är topp tio, vad tänker du om det?
– Det är ju verkligen helt fantastiskt. Jag är extra glad över att vi ligger där kontinuerligt och inte åker in och ut på listan utan vi visar att det är stabila framgångar. Det visar att vi prioriterar rätt, ett fint kvitto på våra satsningar på idrott och föreningsliv, säger Marith Hesse.

– Jag tycker att alla ledare och aktiva i Partille ska sträcka på sig lite extra och ge sig själva en klapp på axeln och känna stolthet. För vi gör det tillsammans, säger en mycket stolt Marith Hesse.

Följ oss på sociala medier:
Facebook - https://www.facebook.com/lokalpressen
Instagram - https://www.instagram.com/lokalpressen
Threads – https://www.threads.net/@lokalpressen
X - https://twitter.com/lokalpressen_se

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.



Tipsa en vn Skriv ut



Annons


Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.