Pang pang Koppang!

Denny Bågenholm 2022-12-01

SPORT | Nyss hemkommen från handbolls-EM visar Nina sin skicklighet genom att nästan själv mala ner Skövdes försvar och leda hemmalaget till ytterligare en seger. Av Sävehofs 27 mål gjorde hon nästan hälften.

– Det var längesedan jag gjorde 13 mål i en match, jättekul att de går in, säger Nina.

Matchens inleds med tre snabba mål av hemmalaget som raskt går upp till en 3-1 ledning. Sedan händer något och kanske sitter Europacupmatchen mot Thüringer på söndag i huvudet på hemmalaget för Skövde får ta över både ledning och kämpaglöd, Sävehof gör mest tekniska fel.  Efter 14 minuter är Skövde i ledning och det ser inte alls bra ut, framförallt saknas Laura Jensen som playmaker. Eftersom Nina Koppang gör mål på allt är det skönt för övriga i hemmalaget att lämna över bollen till henne då hon gör mål, på mål, på mål. Efter 20 minuter är Sävehof ikapp och förbi när Johanna Forsberg sätter 10-9. Lyckan är kortvarig, de tekniska misstagen fortsätter och Jesper Östlund tvingas ta timeout efter 23 minuter i underläge med två bollar. I paus står det 11-13 och det är inget blixtrade spel hemmalaget bjudit på. Åtta tekniska fel och 42 procent räddningar från bortalaget gör matchen jämnare än den borde varit. I hemmalaget har Johanna Bunden 37 procent och det bidrar också till att Skövde inte leder med mer i halvtid.

– Vi går inte för fullt och kan bättre, vi måste värdera våra avslut. Men Skövde är bra idag och gör en väldigt bra match. De springer mycket, säger Nina Koppang.

I andra halvlek böljar spelet fram och tillbaka där Sävehof åter kvitterar och passerar Skövde. Skövde vänder tillbaka matchen och Nina fortsätter avlossa otagbara skott. Trots detta leder åter bortalaget med 19-21 efter 45 minuter och Sävehof tvingas till ytterligare en timeout. Som så många gånger tidigare håller sig hemmalaget kvar i matchen och när Nina Koppang sätter sitt trettonde mål till 25-24 med tre minuter kvar är spänningen på topp. Mai Kragballen får chansen att revanschera sig från sin tidigare straffmiss, hon bränner även den straffen. Stella Huselius sätter 26-24 från sin kant och med 15 sekunder kvar får Mai sin revanch och sätter slutresutatet 27-24.

Efter slutsignalen säger Nina Koppang.
– En tuff match och vi hittar inte målen i första men det blir bättre i andra och där kan vi steppa upp. Vi pratade om att det kunde sett värre ut i halvtid och att det gällde att gå ut och göra jobbet i andra. Vi pratade om att minska på våra tekniska så tillslut rede det upp sig.

Med sina 13 mål slår Nina Koppang säsongsrekord i antal mål och även med sina 9,27 poäng i MEP (Mest effektiva spelare). Inte illa för en spelare som precis fyllt 20 år och som för nio månader sedan hade blodproppar i lungorna, där framtiden var högst osäker. Efter comebacken i augusti har hon hunnit med landslagsspel och 39 mål i Sävehof, fenomenalt!