Juniorlaget som tog sig till allsvenskan

Denny Bågenholm 2024-04-14

Efter segrar med 7–3 och 8–1 mot Husqvarna i kvalet är Landvetter klart för avancemang till Allsvenskan.
Bild:Landvetter Wings

SPORT | Som Åshöjden, serien i tidningen Buster har Landvetter Wing damjuniorer gått från tvåan, genom ettan och nu efter kval är man klara för allsvenskan nästa säsong.

Även förra året gick man till kval men lyckades inte gå hela vägen. Det blev ytterligare ett år i division ett som man vann på ett storslaget sätt med endast en tappad poäng. Som seriesegrare gick Landvetter Wing direkt till “play off” två i kvalet till allsvenskan. Väl där besegrades Husqvarna med 2 – 0 i matcher och totalt 15 – 4 i målskillnad.

I den första kvalmatchen som spelades hemma tog Landvetter ledningen med 3 – 1 efter första perioden inför fantastiska 534 åskådare i Pinntorps idrottshall. Spänningen steg i andra perioden när bortalaget Husqvarna IK reducerade till 3 – 2. Full fart i tredje perioden när Ebba Wangerås satte 4 – 2 efter nitton sekunder. Sedan gjorde Landvetter ytterligare tre mål innan Husqvarna fick in ett tröstmål. Slutresultat 7 – 3 inför returen i Huskvarna.

Amanda Carlsson gav Landvetter ledningen med 1 – 0 med två sekunder kvar av första perioden och sedan får hemmalaget jaga. Andra perioden slutade 3 – 0 till Landvetter och totalt stod det 4 – 0 på klockan inför den sista och avgörande perioden. Ytterligare två mål av Landvetter fram till 6 – 0 innan Husqvarna får in en reducering till 6 – 1. Landvetter gör 7 – 1 innan hemmalaget tar ut sin målvakt och matchens sista mål kommer i tom kasse genom Eline Van Uums tredje mål i matchen.

Det slutar 8-1 och Landvetter Wings spelar den nykomponerade allsvenskan nästa år då man slår ihop fyra serier, norra, södra, västra och östra till två serier med 12 lag och 22 omgångar. En tuff utmaning för det unga laget.

EN SPELARE SOM varit med sedan starten 2010 är 20-åriga Filippa Fagerström som olyckligt drog baksidan av låret under den första kvalmatchen och som fick följa resten av dramatiken från bänken.

– Jag har spelat hela säsongen lite småskadad, men jag har kört på. Men nu lyckades jag dra baksidan under den första kvalmatchen, det var ju riktigt värdelöst, säger hon och fortsätter:
– Jag tänkte att ska jag försöka spela ändå? Men kände att nej, vi har ju så många bra spelare, som kunde hoppa in och göra jobbet minst lika bra som jag, säger hon och skrattar.

Var det jobbigt att inte få spela?
– Absolut, det kliade hela kroppen. Man vill ju in och köra och speciellt i en sån match, det är ju de roligaste matcherna att spela. Så det var jobbigt, men samtidigt får man ju göra det man kan från sidan. Sen är det värre att sitta på bänken, i andra matchen då hade jag riktigt ont i magen, så nervöst var det.

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.