Jonsered bjöd på fotbollsfest

leif Lundvall 2023-09-28

Häcken bjöd upp till kamp i sina gulsvartrandiga tröjor för idag var det hemmalaget som hade ränderna på sin sida. 75 minuter höll skrällvarningen innan Häcken gjorde 2-1.
Bild:Tommy Holl

Pyroteknik på Jonsereds IP hör inte till vanligheterna men Häckens stora följe satte lite extra färg på matchen.

Det blev konsertkänsla efter kvitteringen till 1-1, eller om det helt enkelt var timern som släckte ljuset. Inom någon minut var de nya lamporna på Jonsereds IP åter tända.

Så mycket publik (1824) har det inte varit sedan 90-talet då Jonsered mötte Gais.
Bild:Leif Lundvall

Sportchef Torbjörn Werner såg med all rätt oerhört nöjd ut efter matchen.

Peter Eriksson, en nöjd ordförande, tillsammans med Matchens Lirare målvakten Jonathan Hernandez och målskytten Linus Carestam

17-årige tvåmålsskytten Pontus Dahbo, med rötterna i Sävedalens IF, var bäst på planen denna minnesvärda afton.

SPORT | Med en kvart kvar av kvalmatchen till Svenska Cupen mellan division 3-laget Jonsereds IF och allsvenska mästarna BK Häcken stod det fortfarande 1-1. Spänningen fanns då fortfarande kvar i luften för de 1 824 åskådare som kommit till Jonsereds IF denna minnesvärda kväll.

– Vi gjorde en riktigt bra match och vi stod upp bra mot en jätteskicklig motståndare, säger målskytten Linus Carestam efter matchen.

Ingen hade på förhand väntat sig att Jonsered skulle kunna rå på BK Häcken och till slut kunde också storlaget efter två sena mål vinna med klara 4-1. Jonsered ska, trots förlusten, ändå ha all heder av sin insats i en match som klubben kommer att minnas länge och som för spelarna säkerligen kommer att vara ett minne för livet.

Formstarka Jonsered, som tagit sig till denna roliga drabbning genom att vinna Östra Cupen, har länge sett fram emot den här matchen och när den väl kunde genomföras så var vädergudarna på sitt allra bästa humör. Vädret var nästan magiskt bra.

Klubben, som fått rekordstor mediebevakning inför matchen, hade mobiliserat och arrangemanget fungerade prickfritt och det var funktionärer i gula tröjor som hjälpte till överallt.
För den anrika klubben, som befinner sig mitt i en stenhård slutstrid i division 3 med klara möjligheter till serieseger, var ändå inte matchen mot BK Häcken den allra viktigaste den här veckan.

– Den här matchen är bara trevlig och detta är en folkfest. Nu ska vi bara njuta men naturligtvis också göra allt vi kan för att ge dem en fight. Anspänningen idag är helt annan än inför en seriematch. Den viktigaste matchen kommer på lördag när vi möter Vårgårda i serien, säger tränaren Adej Hayek som stolt pekar på att hans lag vunnit nio raka seriematcher och just nu toppar tabellen.

Jonsered startade matchen respektlöst mot de allsvenska motståndarna som kom med ett något reservbetonat lag. Redan i första minuten satte anfallaren Oskar Andersson tonen när han rev ner Häckens backbjässe Johan Hammar som blev liggande en stund.

Självklart var Häcken, för dagen klädda i svart och vitt, bättre, snabbare och bollskickligare och som väntat trummade de på i anfall efter anfall, ofta med 17-årige Sävedalsbon Pontus Dahbo som skicklig kreatör. Och det var också Dahbo som spräckte nollan efter knappt tjugo minuter.
Några fler mål blev det sedan inte i första halvlek och det ska Jonsered framför allt tacka sin målvakt för. Jonathan Hernandez gjorde lite av sitt livs match och reflexräddade gång på gång när de snabba Häckenspelarna var framme.

– Det var en härlig match att spela och jag tycker att vi gjorde det bra, säger Jonathan.
Jonsered stack upp i några fina ströanfall men Häcken, som spelade lugnt, snabbt och metodiskt med många kortpassningar, hade ett fast grepp om matchen i första halvlek.

– Häcken är duktiga och väldigt snabba. Det är vår målvakt som håller oss kvar i matchen men jag tycker ändå att killarna gör det riktigt bra, säger gamle storspelaren Kjell Johansson i pausen.

Andra halvlek började sedan som den första slutade med Häckendominans men så i den 52:a minuten slog blixten ner och kvällen största publikjubel  bröt ut. Jonsered kvitterade efter ett riktigt snyggt mål av mittfältaren Linus Carestam.

– Det kom en långboll och Hammar fick en dålig touch och jag såg chansen. Jag fick en fin träff med högern och bollen seglade in i bortre krysset, säger Linus.

Målet gav hemmalaget ny energi och Jonsered höll jämna steg med Häcken under en period. Var månne en sensation på väg?

Då slocknade ljuset på den nyrenoverade arenan och det blev kolmörkt under ett par minuter. När ljuset väl kom tillbaka fortsatte Häckenpressen men de allsvenska spelarna hade förvånansvärt svårt att komma igenom Jonsereds tighta och smart spelande försvar med Axel Nyqvist och Filip Granat i spetsen.

Men så med en kvart kvar fick inhoppande supertalangen Momodou Sonko chansen från vänsterkanten och dundrade in ledningsmålet och ordningen var återställd. På övertid trillade det sedan, som så ofta i den här typen av matcher, in ytterligare ett par bollar. Pontus Dahbo gjorde sitt andra och inhoppande Edward Chilufya var den som fick fastställa slutresultatet.

– Det kändes som att vi hade kontroll på matchen men att vi lite bjöd in Jonsered i andra halvlek så att det blev onödigt jämnt. Nu är vi vidare till gruppspelet i Svenska Cupen. Förra säsongen vann vi cupen och vårt mål är naturligtvis att vinna alltihop igen, säger Pontus Dahbo.

Jonsereds ordförande Peter Eriksson var nöjd efter matchen denna den 27 september 2023 - ett datum som föreningen kommer att minnas länge.
– Vilken fantastisk kväll det blev. Det kan inte bli så mycket bättre och två nöjda lag. Vi är nöjda för att vi gav dem en rejäl fight och att det kom så mycket folk och Häcken, som också har den allsvenska guldstriden att tänka på, är säkert nöjda för att de nådde sitt mål att ta sig vidare till gruppspelet i Svenska Cupen.

Nu väntar den viktiga seriematchen för Jonsered mot Vårgårda på lördag, en match som är väldigt avgörande för toppstriden i division 3.

– Vi har allt i våra egna händer men jag tror att vi vinner och att vi sedan tar hem seriesegern, säger målskytten Linus Carestam.

Jonsereds lag: Jonathan Hernandez, Malte Runevik, Linus Carestam, Jonathan Hartwig, Linus Tingstrand (K), Rasmus Karlsson, Philip Sandling Säyläs, William Nordgren, Oskar Andersson, Filip Granat, Axel Nyqvist.
Ersättare: Philip Vilhelmsson, Isak Norrback, Lucas Ottosson, Sebastian Svedberg, Johan Örtorp, Adam Hjalmarsson, Jakob Kjellberg, Ahmad Hassan, Joel Bigarura

BK Häckens startelva: Johan Brattberg, Johan Hammar (K), Aiham Ousou, Abdulrazaq Ishaq, Ali Youssef, Pontus Dahbo, Srdjan Hrstic, Tomas Olai Totland, Tobias Sana, Romeo Amane, Isak Brusberg