Elin Heikka har väntat på sin chans


Denny Bågenholm 2022-11-26

Elin Heikka gjorde en fantastisk match mot Höör. \
Bild:Tommy Holl / Idrottsfoto
Elin Heikka gjorde en fantastisk match mot Höör. "Ett genombrott", säger tränaren Jesper Östlund.

SPORT | Elin Heikka har gått igenom våra kommuners olika handbollslag som en röd tråd. Hon började i Härryda HK, gick via IK Baltichov för att sedan 2018 spela i IK Sävehof. I Sävehof började hon som A-flicka under ledning av Linus Ekman.

– Får jag chansen gör jag alltid allt för att visa vad jag kan, säger hon.


 

I segermatchen mot Höör fick hon chansen och tog den. Jesper Östlund som är tränare i damlaget kunde inte sluta hylla henne efter bortamatchen mot toppkonkurrenten Höörs HK H65.

Din tränare Jesper Östlund säger att du fick ditt genombrott mot Höör, hur känner du själv?
– Det var roligt att höra, jag är nöjd med min insats. Jag började spela bakåt i första halvlek och fick chansen när det var en kvart kvar, när Laura blev skadad. Jag gjorde mitt jobb och det funkade bra.

Hur kände du då, blev du nervös?
– Nej, jag gör det Jesper säger jag ska göra, jag blir sällan nervös eller hetsar upp mig i onödan utan det var ju bara att gå in och göra jobbet. Jag vill spela så mycket som möjligt, men jag vet ju att det är andra spelare som är före mig. Men jag kommer ju kämpa för att starta matcherna framöver.

Förutom att Elin spelar handboll på elitnivå pluggar hon även till läkare och har snart gjort sitt första år. Hon bor i Landvetter, pluggar i Göteborg och tränar och spelar hemmamatcherna i Partille Arena, men hälften av matcherna är på bortaplan med långa bussresor flera dagar i månaden. Hon ser inte detta som något problem.
– Jag får mycket hjälp av mina klasskamrater som ger mig anteckningar och berättar vad som händer i skolan om jag måste träna och sen är det omvänt i Sävehof där jag kan komma senare till samlingarna och Jesper berättar för mig vad som sagts. Jag tycker det funkar bra.

Du känns både ganska obrydd som anpassar dig efter situationen, samtidigt är du väldigt omtänksam mot de runt omkring dig?
– Det blir ju inte enklare om jag tycker synd om mig själv för att plugget är jobbigt, eller om jag får lite speltid. Det är ju bara något jag själv kan påverka, genom att plugga mer eller träna hårdare. Sen är jag väl en utpräglad lagspelare, jag tar inte gärna plats och för mig är det laget före jaget som är viktigast. Att hjälpa mitt lag eller team till framgång är det jag gillar mest.

Vad har ni i laget satt upp för målsättning under säsongen?
– Vi ska vinna allt och då krävs det att vi jobbar hårt, hela tiden. Kan jag vara med och bidra är jag stolt. När Jamina lämnade tvingades fler kliva fram och det är positivt. Sen måste jag lyfta Carmen Martin, det är den bästa spelaren i hela ligan och hon är fantastisk både på och utanför planen. Hon har sån speluppfattning och man får alltid tips och hjälp på planen för att bli bättre.

Elin återkommer ofta till att hon vill vara med och bidra, att vara en i laget och ställa upp. Men hon inser att det kanske ibland hindrar henne och att hon borde bli lite bättre på att ta för sig.
– Jag kanske borde ta för mig mer, men jag känner att min tid kommer och nu är mitt fokus på att bli en av dem som får starta i matcherna. Men jag räknar aldrig med speltid utan jag är glad när jag får spela, fast självklart vill jag spela så mycket som möjligt.

Hur tänker du kring din egen framtid?
– Nu är det handboll som är prioritet ett, jag har bara några år på mig att bli en riktigt bra handbollsspelare och läkare kan jag bli hela livet, säger hon bestämt.

Fakta:
Elin Heikka är född 2002
Kom till Sävehof 2018 och debuterade i A-laget 2020
Klubbar: IK Sävehof, IK Baltichov, Härryda HK
Spelar på nio meter.
Var med och vann SM-guld i våras.


Tipsa en vän Skriv ut
Vi använder cookies. Om du fortsätter använda vår webbplats innebär det att du godkänner detta.