Denny Bågenholm 2022-08-20

Fullsatt redan i säsongens första match när Sävehof kom på besök. Ett riktigt derby är alltid roligt.
Bild:Tommy Holl

Ebba Gustafsson jublar över ett av sina sju kantmål.

Madelene Rehnberg är glad över att Ninna Koppang är tillbaka på planen efter sina hjärtproblem. tre mål hann Nina med att göra.

Handboll är en tuff sport vilket Elin Heikka fick uppleva när Elin Hansson och Louise Hallkvist stoppade henne i ett anfall.

SPORT | Sommarvärmen låg kvar över Lerum när säsongens första tävlingsmatch spelades i Förbohallen. För Baltichov var det troligtvis årets största match när Sävehof stod för motståndet. Lerumsborna ställde upp för det nyblivna division 1 laget och fyllde hallen till sista plats. Märta Tilly njöt i värmen “jättekul. vilken stämning och vad kul att säsongen är igång”

Sävehof blev svenska mästare i våras och det är ett lag där målsättningen är ett nytt guld. – Vi går för guld, det är vår målsättning. Idag kommer vi spela med nästan alla som var med i U18 VM nyss och vi tar den här matchen på största allvar. Det är viktigt att inleda säsongen med vinst och tjejerna är riktigt laddade för att möta Baltichov, säger Jesper Östlund som är ny huvudtränare för Sävehofs damlag.

Matchen inleds med shootouts och för varje division lägre får man tre försök. Det skiljer två divisioner mellan lagen och då blir det följaktligen sex försök för Baltichov. Wilma Kroon Andersson räddar de två första försöken men sedan sätter hemmalaget resterande bollar och när domarna blåser igång matchen står det 4-0 till Baltichov. Hemmalaget inleder frejdigt och med hjälp av publiktrycket håller man undan och Sävehof har det lite kämpigt i början av matchen. Men efter 19 minuter är bortalaget ikapp och förbi. Under 10 minuter slipper Sävehof göra avkast då Baltichov inte får in några bollar bakom det täta försvaret och Wilma i målet. Det blir något bättre de sista minutrarna och det står 15-21 i halvtid.

– Vi har en dålig period där vi straffas ordentligt. Sävehof är för bra för att inte utnyttja våra misstag. Men ett underläge på bara sex bollar i paus är klart godkänt. Tjejerna kämpar på, säger Ingvar Andersson från bänken i halvlek.

Baltichov repar mod under pausen och inleder andra halvlek med två snabba mål. Men mer spännande än så blir det inte i matchen. Sävehof luftar hela sin bänk och kontrollerar matchen enkelt. Men det finns några riktiga ljusglimtar i hemmalaget som säkert kommer skapa oreda för motståndarna under säsongen. Samarbetet mellan Maja Sjöberg (5 mål) och Märta Tilly (7 mål) går ibland som på ett snöre. Ebba Gustafsson på kanten (7 mål) är säker i läget och Ida Levin i målet gör flera klassräddningar på slutet av matchen till publikens glädje. Matchen slutar 26-36 och de flesta verkar ändå rätt nöjda med resultatet.

– Jag tycker vi gör en jättebra match och att förlora med bara tio bollar mot svenska mästarna är verkligen inte dåligt. Vi har knappt börjat träna efter sommaren och detta var vår första match för säsongen med en hel del nya spelare i truppen. Det känns riktigt bra och vi ska ge övriga lag en rejäl match under säsongen, säger Märta Tilly.

Blir det lika varmt och fullsatt då?
– Förbohallen är speciell, är det 30 grader ute är det 30 grader inne, är det minusgrader ute är det samma i hallen så vi får väl hoppas på 18 grader resten av säsongen. Men publiken får gärna komma tillbaka för det var skitroligt, avslutar en svettig Märta och skrattar.

Om vi ska Skriva några ord om bortalaget är det en ung trupp som kommer till Förbohallen. Av tretton spelare är elva födda 2002 eller senare. Sex av tjejerna var och spelade U18 VM i Skopje.

– Det var nästan lika varmt här som i Skopje (Nordmakedonien) fast där luktade det avlopp inne i hallen med så detta är mycket bättre. Kul att det är en cupmatch som inleder säsongen för då blir det lite mer “på riktigt”. Svenska cupen är kul, säger fyramålsskytten Tindra Carlsson.

Bästa spelare i Baltichov blir målvakten Ida Levin och i Sävehof kantspelaren Elin Ernelind.