Till:
Från:

Sävehofseger i derbyt

Denny Bågenholm 2024-02-01

Gustaf Wedberg fick göra lite som han ville mot Alingsås i derbyt som Sävehof vann med 33-27.
Bild:Tommy Holl

Trots tufft försvarspel kunde inte Hallby stå emot Nina Koppang och Sävehof utan det blev en säker seger för hemmalaget.

SPORT | Det bjöds på dubbla hemmamatcher i Partille Arena under onsdagskvällen. Damerna fick en behaglig resa mot Hallby och besegrade Jönköpingslaget med 31-25 och gick åter upp i serieledning. Herrligan hade återstart efter EM uppehållet och det började direkt med ett derby.

Sävehof hade två raka segrar mot Alingsås före dagens match. Någon tredje seger ville inte Alingsåslaget ge Sävehof utan det började precis så härligt hetsigt som ett derby ska vara. Redan efter sju minuter hade Alingsås fått två utvisningar och Sävehof en. Flera straffar och gula kort var utdelade. Domarparet hade fullt upp med att hålla matchen i schack, något som varken hemma- eller bortalagets bänkar tyckte de gjorde speciellt bra. Efter tolv minuter har Sävehof en tvåmålsledning med 8-6.

Alingsås har ett fint bortafölje med sig på läktaren men stödet hjälper inte utan Mikael Franzén ser sig tvingad att ta timeout efter sjutton minuter och ledning 11-8 för Sävehof. Lagen följer varandra åt och Alingsås reducerar fram till 16-15 vilket blir halvtidsresultat.

Max Granlund gör 16-16 efter en halvminut av andra halvlek. Detta är första gången Alingsås är i likaläge och hoppet tänds hos de blåvita. Då gör Sävehof med hjälp av Gustaf Wedberg ett litet miniryck, där hemmalaget raskt skaffar sig en ledning med fyra bollar.

Andra timeouten för Alingsås ger ingen större förändring av matchbilden. Sävehof gör enkla mål och Alingsås får slita för sina. Stämningen på bänkarna är derbyheta och båda lagen gör allt för att få domarna på sin sida utan att det lyckas något vidare. Med 13 minuter kvar satte Benjamin Helander 26-23, närmare än så kommer inte bortalaget.

Alingsås spelar sju mot sex under stora delar av andra halvlek. Något som straffar sig då bronsmedaljören Simon Möller har kommit in i mål efter paus och blandar fina räddningar med mål i tom kasse, och fina passningar som resulterar i kontringsmål utan någon målvakt i vägen.

Alingsås kämpar tappert men Sävehof har full kontroll på matchen och utan några större problem vinner man derbyt med 33-27. Sävehof leder Handbollsligan tre poäng före IFK Skövde som bara fick oavgjort mot Aranäs. Alingsås är kvar på sista slutspelsplats med 17 poäng i ett riktigt getingbo där det bara skiljer två poäng mellan plats fyra och plats nio.

Alingsås tränare Mikael Franzén är visserligen besviken men inte uppgiven efter matchen.
– Nej, vi är väl bra med ett tag. Och sen så får de lite mer räddningar än oss i andra halvlek, han fortsätter:
– Vi har lite för enkla tekniska fel för att kunna möta upp dem ordentligt tycker jag. Sen har vi några bra grejer också. Men att släppa in 33 mål är ju lite för många. Vi har alldeles många misstag som gör att de enkelt får göra mål. Gustaf Wedberg har ju lilla julafton här ikväll. Så att ja, det är en tuff andra halvlek tycker jag.

Vi pratade inför matchen och omstarten att det är kul med derby, att det smäller på lite, det är lite hett. Och det börjar ju också ganska hett med mycket utvisningar och ganska tufft spel?
– Ja, det blev kamp, men vi fick en liten uppförsbacke direkt med två snabba utvisningar, men jag tycker att vi hämtade hem första halvleken bra. Vi är inte så nöjda med försvarsspelet överlag så jag tycker att vi borde vara lite bättre. Vi måste liksom vara mer kliniska om vi ska vara med mer än en halvlek, säger Mikael.

– Nu är det bara att åka hem och ladda för Eskilstuna GUIF på söndag och se till att vinna den matchen, säger han.

Inget du tar med dig från kvällens derby?
– Nej, faktiskt inte ett skit, bara att gå vidare, säger Mikael avslutningsvis. Mikael som har ett par månader på sig att få till en fin sorti på sin tid i Alingsås innan det blir nya uppdrag i Redbergslids IK nästa säsong.

Gustaf Wedberg har en fantastisk kväll och gör elva mål från sin högerkant.

– Det är riktigt kul att vara igång igen efter uppehållet. Att det dessutom blir en seger i ett derby mot Alingsås är ju extra härligt. Jag tycker vi gör en riktigt bra match, Alingsås får en del kontringar direkt på våra mål i första halvlek. I andra halvlek orkar de inte riktigt fortsätta det spelet och då blir vi lite tyngre och bara nöter på, säger matchens bästa spelare Gustaf Wedberg efter matchen.

Damerna spelade redan 17.45 med från början halvfulla läktare, som fylldes på efter hand. Trist för de som kom sent och inte fick uppleva den explosiva starten från hemmalaget. Nina Koppang sätter 8-3 och Hallby tar timeout efter 10 minuter. Avståndet på cirka fem bollar håller i sig halvleken ut och det står 16-10 i paus, i en match Sävehof har full koll på. Elin Ernelind och Stina Wiksfors får göra fem mål vardera och nästan alla utespelare får ett streck i målprotokollet. Johanna Bundsen lämnar plats åt Annie Linder i andra halvlek och det förtroendet tar hon och gör flera fina räddningar.

Efter 45 minuter leder Sävehof med nio bollar och Jesper Östlund testar lite olika kombinationer som sju mot sexspel och lite olika offensiva lösningar. Avståndet håller sig på runt åtta bollar och när domarna blåste för full tid var det en stabil seger, med 31-25 på tavlan. Sävehof är åter serieledare och skuggas som vanligt av Skuru, två poäng bakom med en match mindre spelad.

Din enda lokaltidning som kommer på papper och är helt GRATIS!
På webben, i brevlådan och sociala medier.